Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloudflare-storing haalt veel SaaS en sites offline

Internetinfrastructuurbedrijf Cloudflare kampt met een flinke storing in zijn veelgebruikte systeem. Dit heeft een grote, internationale vlekwerking op het internet: veel websites, maar ook webapplicaties zijn niet bereikbaar. En dat heeft weer gevolgen voor derden. Naast consumentensites 112ijmond en De Telegraaf zijn ook zakelijk gebruikte sites en services als Discord en GitLab geraakt.
foutmelding Chrome
© Google
Google

Op zijn statuspagina meldt Cloudflare dat het de storing heeft geïdentificeerd en dat het bezig is een fix te implementeren. Het is niet bekend of daarmee ook echt de onderliggende oorzaak duidelijk is, en wordt opgelost. Daarnaast kan er nog een flinke een nasleep zijn voor andere internetpartijen en hun gebruikers/klanten die nu effectief platliggen door de Cloudflare-storing.

Wereldwijd probleem

In de eigen storingsmelding spreekt Cloudflare van "wijdverbreide issues met onze services en/of netwerk". Daardoor kunnen gebruikers foutmeldingen krijgen of time-outs bij het benaderen van het netwerk en de diensten van Cloudflare. In het gedetailleerde overzicht van de sites en services die de CDN-aanbieder (content delivery network) voor klanten biedt, staat de Cloudflare API (application programming interface) momenteel op 'offline'. Andere systemen worden als 'operationeel' neergezet.

Wat geografische segmenten betreft, vermeldt Cloudflare voor diverse regio's dat het internetverkeer daar momenteel wordt omgeleid. Dit betreft in Europa bijvoorbeeld Zwitserland en Belarus (Wit-Rusland), plus een gedeeltelijke re-routing voor Italië. Op andere continenten zijn ook diverse landen en gebieden geraakt, waaronder Ghana, Rwanda, Thailand, Vietnam, Brazilië, Suriname, Irak, Saudi-Arabië, Israël, en regio's in de Verenigde Staten.

Van gaming tot handel en communicatie

Op social media laaien de berichten van klagende gebruikers en gemankeerde bedrijven op. De lijst van - al dan niet direct - getroffen sites en services is lang. Veelgebruikte sites en SaaS-diensten worden genoemd. Daaronder gameplatformen Steam, League of Legends, Minecraft, Valorant en 2K Games, naast beurs- en cryptocoinhandelaren als Upstox, Coinbase en Zerodha, naast communicatie-apps Skype en Discord, ontwikkelplatform GitLab, en nog vele anderen. Normaliter helpt CloudFlare juist om sites bereikbaar te houden, bijvoorbeeld tegen DDoS-aanvallen, maar nu is het zelf de oorzaak van offline-zijn voor diverse klanten en hun klanten.

Update

Ook het veelgebruikte Teams van Microsoft heeft momenteel last van storingen. De app voor communicatie en samenwerking geeft meldingen van synchronisatieproblemen. Het is niet duidelijk of dit direct door de storing bij CloudFlare wordt veroorzaakt. Ondertussen meldt Discord dat het weer bereikbaar is.

Update2

CloudFlare verklaart de storing voor voorbij.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in