Beheer

Security
cloud

'Cloudaanvallen vooral succesvol in onderwijs- en voedsel- en drankensector'

Cybercriminelen zien het onderwijs en franchiseondernemers als eenvoudige slachtoffers.

© CC0 (via Pixabay),  Unsplash
26 september 2019

Cybercriminelen zien het onderwijs en franchiseondernemers als eenvoudige slachtoffers.

Ongeautoriseerde inlogpogingen bij clouddiensten zijn het vaakst succesvol bij onderwijsinstellingen en franchiseondernemers in de voedings- en drankenindustrie. Cloudaanvallen in deze sectoren hebben een slagingspercentage boven de zeventig procent, claimt cybersecuritybedrijf Proofpoint op basis van eigen onderzoek.

Proofpoint heeft sinds de jaarwisseling meer dan twintig miljoen accounts bij meer dan duizend afnemers in de gaten gehouden. Met afnemers bedoelt het bedrijf geen organisaties maar een implementatie van een clouddienst. Een organisatie kan bijvoorbeeld abonnementen hebben op zowel Microsoft Office 365 als Google G Suite. Volgens het onderzoeksrapport zijn de geanalyseerde accounts in de eerste helft van dit jaar meer dan 15 miljoen keer aangevallen. Cybercriminelen probeerden via ongeautoriseerde aanmeldpogingen toegang te krijgen tot accounts. 400 duizend keer lukte dat. 

Managers worden veel aangevallen

Bedrijven met een Fortune 500-notering werden het vaakst aangevallen. In zestig procent van de gevallen kreeg een kwaadwillende toegang tot een account. Grootschalige cloudaanvallen vinden plaats op organisaties in alle sectoren, en vooral op managers en vertegenwoordigers. Waarschijnlijk omdat dergelijke medewerkers eenvoudig online te vinden zijn, bij veel diensten kunnen inloggen en veel contacten onderhouden binnen en buiten hun bedrijf. 

Onderwijs is populair

Cloudaanvallen op onderwijsinstellingen en bedrijven in de voedsel- en drankensector hebben het vaakst succes, stelt Proofpoint. Het slagingspercentage is hoger dan zeventig procent. Onderzoekers vermoeden dat het onderwijs populair is vanwege zaken als de gedecentraliseerde beveiligingsstructuur en verschillende faculteiten met eigen studenten. Franchiseondernemers in de wereld van eten en drinken zijn volgens het cybersecuritybedrijf populair en kwetsbaar omdat ze 'een ingang bieden tot de financiële bedrijfsprocessen en toeleveringsketens van deze organisaties.' 

Zorginstellingen zijn weerbaarder

Proofpoint claimt dat cloudaanvallen gemiddeld in vijftig procent van de gevallen slagen. Fortune 500-bedrijven en organisaties in het onderwijs en de voedsel- en drankenindustrie zitten daar dus boven. Zorginstellingen (veertig procent) en financiële instanties (twintig procent) zijn minder kwetsbaar. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.