Cloud verovert Azië

11 maart 2011

Na een aarzelend begin storten IT-bedrijven in Azië zich massaal op cloudtechnologie. China’s grootste internetbedrijf Tencent gaat een nieuw platform voor cloud computing ontwikkelen, het Japanse Fujitsu investeert dit jaar ruim 1 miljard dollar in cloudtechnologie, en Singapores Flextronic heeft vorige maand de HR-administratie (human resources) voor zijn tweehonderdduizend werknemers overgedragen aan clouddienstverlener Workday. Sommige waarnemers voorspellen dat India met de geavanceerde outsourcingindustrie een dominante speler wordt op de cloudmarkt. Anderen verwachten dat China met zijn hypermoderne infrastructuur en geavanceerde hardwareproductie betere kansen heeft. Zeker is dat cloudtechnologie het speelveld in Azië zal veranderen. De Chinese IT-industrie verwacht dat China eindelijk softwarepiraterij kan uitbannen en een eigen software-industrie kan ontwikkelen.

Cloudtechnologie is al doorgebroken in Azië’s meer ontwikkelde markten. Volgens VMware heeft 36 procent van alle organisaties in Japan cloudinitiatieven ontplooid. Australië is tweede met 31 procent. Het aantal bedrijven in Azië met plannen om cloud onderdeel te maken van de bedrijfsvoering, verdubbelde de afgelopen achttien maanden tot 83 procent. Het midden- en kleinbedrijf biedt volgens insiders enorme mogelijkheden. Relatief kleine bedrijven kunnen clouddiensten adopteren en de schaalbare systemen gebruiken om met de markt mee te groeien zonder grote of risicovolle investeringen te doen. Cloud speelt ook een groeiende rol in het ‘Offshore 3.0’-model, een combinatie van outsourcing, best practices en risicospreiding.

De relatieve achterstand van ICT-technologie in opkomende landen speelt cloudtechnologie in de kaart: er zijn minder legacysystemen die de opmars van cloud in de weg staan. India wordt als voorbeeld genoemd. Steve Balmer van Microsoft zei vorig jaar op een persconferentie in New Delhi dat veel organisaties en bedrijven in India rechtstreeks naar de cloud gaan, net zoals India grotendeels het tijdperk van telefonische landlijnen overslaat en direct de sprong maakt naar mobiele en draadloze technologie. Marktonderzoeker Zinnov Management Consultant onderschrijft Balmers optimisme: India’s cloudmarkt zal jaarlijks met ruim 40 procent groeien en de komende vijf jaar driehonderdduizend nieuwe banen opleveren. Volgens Zinnov zal de cloudmarkt in India in 2015 een waarde hebben van ruim 1 miljard dollar, het tienvoudige van 2010.

Aantrekkelijke markt

India’s binnenlandse markt is aantrekkelijk voor cloudleveranciers. De markt is open, het is een ‘testbed’ voor adoptietechnieken en het midden- en kleinbedrijf is potentieel de grootste ter wereld. NIIT, India’s grootste IT-opleidingsinstituut, gaat de komende drie jaar honderdduizend studenten opleiden voor Microsofts Azure-platform. De prijsgevoelige markt van India zal naar verwachting met veel innovatieve oplossingen experimenteren. L.S. Subramanian, vooraanstaand expert op het gebied van duurzame technologie in Bombay, stelt dat cloud ingepast kan worden in het concept van ‘Gandhi Engineering’; het is een technologie met lage kosten, hoge efficiëntie en elasticiteit. Subramanian ziet cloudtechnologie als de beste kans voor India om het platteland, waar bijna 70 procent van de bevolking woont, een inhaalslag te laten maken op het gebied van informatietechnologie.

India’s concurrentievoordeel in traditionele outsourcingdiensten lijkt zich overigens niet te vertalen naar de cloud. Een onderzoek van het Australische iTNews in november vorig jaar toonde aan dat het cloudplatform ‘Insta­Computer’ van Tata nauwelijks goedkoper is dan de Amerikaanse platforms zoals Amazons EC2, Microsofts Azure en TerreMarks vCloud.

India kijkt met argusogen naar de ontwikkelingen in China, waar de overheid van cloudtechnologie een strategische prioriteit heeft gemaakt. Het Chinese ministerie voor Industrie en Informatietechnologie lanceerde vorig jaar het Cloud Computing Service-initiatief, waarin vijf steden, waaronder Beijing en Sjanghai, werden aangewezen als ontwikkelcentra voor cloudtechnologie. Alleen al de Beijing-markt moet over vijf jaar een waarde hebben van 30 miljard dollar uit verschillende sectoren, zoals de aanleg van infrastructuur, de ontwikkeling van toepassingen en de productie van hardwareapparatuur. Het initiatief is ook bedoeld om belangrijke struikelblokken voor cloudtechnologie weg te nemen: het ontbreken van standaarden, beveiliging en conflicten over het eigendom van data.

Impuls voor Chinese software-industrie

Cloud computing zal de Chinese software-industrie een sterke impuls geven. Door grootschalige piraterij heeft China nauwelijks een eigen software-industrie ontwikkeld. Cloud biedt Chinese ontwikkelaars de mogelijkheid stabiele inkomsten te genereren en met de economie mee te groeien. China’s geavanceerde communicatie-infrastructuur, met een van de grootste glasvezelnetwerken ter wereld, maakt cloudtechnologie aantrekkelijk. Chinese IT-bedrijven hebben ruime ervaring met het ontwikkelen en onderhouden van grote onlineplatforms. De onlinegamingindustrie, met tientallen miljoen gebruikers, maakt gebruik van veel cloudgerelateerde technologieën.

Op de cloudmarkt is ook sprake van groeiende samenwerking tussen Chinese en Taiwanese ICT-bedrijven. Skycloud Technology, toonaangevend cloudaanbieder in Beijing, en Chunghwa Telecom in Taiwan gaan samen clouddiensten ontwikkelen voor onder meer de Chinese telecommarkt. Skycloud is verder in gesprek met de Taiwanese chipproducent VIA Technology over een joint venture voor het ontwikkelen van consumentenproducten voor clouddiensten, waaronder tablets voor het gebruik met zijn eigen cloudapplicaties. Volgens CEO Tian Sounin van Skycloud gaat de samenwerking tussen China en Taiwan de complete ICT-supplychain een sterke impuls geven. Tian verwacht dat Taiwan en China, samen de grootste producent van hardware ter wereld, een grote rol gaan spelen op de internationale markt voor cloudtechnologie. Chung-hwa heeft ook plannen de consumentenmarkt te bedienen. Het bedrijf lanceert dit jaar cloudtoepassingen waarmee consumenten onder meer hun eigen elektriciteitsmeters en beveiligingssystemen online kunnen beheren.

Japan op het vinkentouw

Japan werd verrast door de opkomst van de pc en internet, maar lijkt de derde golf in de digitale revolutie tijdig te onderkennen. Twee jaar geleden lanceerde de Japanse overheid een grootschalig cloudinitiatief, de Kasumigaseki Cloud, dat het logge overheidsapparaat moet moderniseren en de economie een sterke impuls moet geven. De Kasumigaseki Cloud, vernoemd naar het gelijknamige regeringsdistrict in Tokio maar letterlijk ‘mistige poort’, wordt een mega-private-cloud waar alle software van de Japanse regering op gehost zal worden. Kasumigaseki is onderdeel van het meerjarige Digital Japan Creation Project en moet de omvang van de Japanse ICT-industrie in de komende tien jaar verdubbelen en driehonderdduizend nieuwe banen opleveren. Speerpunten zijn steun aan nieuwe technologieën, ICT-onderwijs en groene ICT. Kasumigaseki Cloud wordt in fases ingevoerd en moet in 2015 klaar zijn. De overheid consolideert de IT-infrastructuur in nieuwe datacentra, die deels ondergronds in het koude noorden worden gebouwd om te profiteren van stabiele, lage temperaturen en om energiekosten te besparen.

Jan Krikke is publicist en Azië-correspondent voor Automatisering Gids.

Pioniersrol in de collaboration cloud

Cloudpic Global Inc., een start-up in Singapore, ontwikkelt een platform voor cloud-computingapplicaties waarmee digitale kunstenaars overal ter wereld digitale content kunnen produceren. Cloudpics platform wordt een ‘studio zonder muren’ om kunstenaars, producenten en investeerders uit de hele wereld online te laten samenwerken. Oprichter en CEO is Richard Chuang, befaamd pionier in computer graphics en digitale animaties en voormalig executive van Dreamworks Animation.

Het bedrijf haalde in januari 6 miljoen dollar binnen voor de bouw van de digitale studio. Investeerders zijn onder andere Gobi Partners en EDBI Investments.

Cloudpic positioneert zich als pionier van de zogenoemde Collaboration Cloud, ook wel ‘the Social Cloud’ of Cloud 2 genoemd, waarin sociale media (Twitter, Facebook et cetera) en realtime data-access via breedband en mobiele netwerken centraal staan. Singapore heeft een geïntegreerd breedbandnetwerk en een hoge participatie in sociale media en is bij uitstek geschikt voor een pioniersrol in Cloud 2.

De stadstaat heeft na Japan de meeste datacentra in de regio en concurreert met Hongkong om het centrum te worden voor clouddiensten. 60 procent van de grote multinationals die in de regio actief zijn, heeft zijn regionale hoofdkantoor in Singapore. Bovendien kan Singapore met zijn stabiele rechtstaat en open economie goed concurreren met landen als China en India.

Sjanghai bedreigt Bangalore

India en China zijn in een strijd gewikkeld om de markt voor ‘Offshore 3.0’, de combinatie van cloudtechnologieën, outsourcingmodellen en risicospreiding. Beide landen investeren in technologie, infrastructuur en talent om op lange termijn een concurrentievoordeel te creëren. Volgens de laatste ‘Asia/Pacific Global Delivery Index’ van IDC gaat China de strijd winnen. Het onderzoeksbureau constateert dat Sjanghai en Beijing zich in 2014 zullen ontwikkelen als de meest ideale ‘global delivery locations’.

China’s sterke positie is volgens IDC te danken aan het ‘100-100-10-initiatief’ uit 2006, waardoor de ontwikkeling van ITO (informatietechnologie-outsourcing) en BPO (business process outsourcing) versnelde. De Chinese overheid identificeerde 22 steden als softwareoutsourcinglocaties en investeerde in ‘triple play’-infrastructuur, de convergentie van netwerken, breedbanddiensten en cloudtechnologie, waarbij Beijing en Sjanghai werden aangewezen als knooppunten voor ITO-/BPO-/clouddiensten.

China lijkt een achterstand te hebben op India wat beschikbaarheid betreft van Engelstalige kenniswerkers met ITO- en BPO-kennis, maar volgens IDC leidt de Chinese investering in hardware en infrastructuur tot groeiende buitenlandse investeringen die weer leiden tot het aantrekken van buitenlands talent. Als dat talent goed wordt gebruikt, aldus IDC, heeft China over vijf tot zeven jaar een dominante positie in de ‘global delivery map’. Er is de laatste tijd al sprake van een groeiend aantal ICT-werkers uit westerse landen die hun geluk in China zoeken, inclusief veel Amerikanen van Chinese afkomst die nu meer kansen zien in China dan in de Verenigde Staten. India lijkt vooralsnog niet ongerust. De ITO-BPO-industrie groeit dit jaar weer met dubbele cijfers (16 à 18 procent naar een omzet van 68 à 70 miljard dollar), en internationale IT-bedrijven zien India als een strategisch cruciale markt voor cloudtechnologie. Microsofts Azure is het grootste cloudplatform in India. Het bedrijf heeft ruim 250 cloudpartners, waaronder Wipro, Infosys en Cognizant. Bij Cognizant werken meer dan vierhonderd engineers aan cloudapplicaties voor gezondheidszorg en de olie- en gassector. Volgens Microsoft ontwikkelen Indiase bedrijven al duizenden cloudtoepassingen voor Azure.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!