Management

Cloud
Clouds

Cloud: vendor lock-in is een keuze

Zoeken naar de balans tussen portabiliteit en optimaal gebruik van het platform.

© CC0 - Unsplash.com Daniel Páscoa
11 januari 2021

Een cloudstrategie is maatwerk voor elke organisatie. Een algemeen recept bestaat niet. Vendor lock-in is onvermijdelijk, maar de mate waarin een organisatie komt vast te zitten in het aanbod van een IaaS- of PaaS-dienstverlener, is afhankelijk van de behoefte aan flexibiliteit of juist optimaal gebruik van de beschikbare diensten op het cloudplatform. De inzet van containers gaat daar geen verandering in brengen. 

Het is nagenoeg ondenkbaar dat een organisatie deze dagen geen gebruikmaakt van cloud. En het is veilig om te constateren dat deze clouddiensten niet komen uit het aanbod van één enkele aanbieder. Zo hebben organisaties soms wel tot honderd verschillende SaaS-diensten in gebruik. Vaak zijn er ook contracten met verschillende IaaS- of PaaS-dienstverleners.
In feite maakt elke organisatie dus gebruik van multicloud. Dat betekent echter niet dat organisaties vrijelijk rondschuiven met 'workloads' tussen verschillende aanbieders, op zoek naar de beste deals of om de continuïteit van de bedrijfsvoering veilig te stellen. Verschillende cloudaanbieders bestaan omdat ze hun aanbod ieder op hun eigen wijze hebben ingericht.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!