Cloud: kleine bedrijven eerst

11 maart 2011

De helft van de vorig jaar door Heliview Research ondervraagde IT-managers en CIO’s van middelgrote en grote organisaties uitte daarin de verwachting dat een substantieel deel van de Nederlandse bedrijven binnen tien jaar applicaties en ‘processing power’ bij derden zou onderbrengen. 10 procent van de ondervraagden maakte al gebruik van cloudoplossingen, en nog eens een derde keek daar serieus naar.

Kleine bedrijven lopen vooropDit jaar heeft Heliview Research - onder andere - wat verder doorgevraagd over specifiek gebruik van cloudoplossingen. Op het eerste gezicht is er van een indrukwekkende toename sprake. Bijna de helft van de ondervraagden heeft de verantwoordelijkheid voor zijn e-mail bijvoorbeeld overgedragen aan de internetserviceprovider of cloudaanbieders als Google of Microsoft, en bijna 14 procent heeft in ieder geval de e-mailserver geparkeerd bij een dienstverlener. Maar bij nadere beschouwing blijkt de overgang van ‘ijzer naar dienst’ vooral door kleinere bedrijven gemaakt te worden. Bij bedrijven met vijftig medewerkers of meer hebben zes op de zeven hun e-mail nog in eigen beheer, en bij bedrijven met meer dan tweehonderd medewerkers bijna acht op de negen.

Dezelfde verdeling tekent zich SEnD op een duidelijk lager niveau overigens SEnD af bij de vraag naar het beheer van servers: ruim 7 procent van de ondervraagden heeft daar geen omkijken naar, omdat ze geen servers in huis hebben. Maar ook hier zijn het de kleine bedrijven die de trend zetten. Bij grotere bedrijven is beduidend minder vaak sprake van uitbesteding van het serverpark.

Bij de desktops zijn de bedrijven van alle groottecategorieën wel opvallend eensgezind: de persoonlijke productiviteitshulpmiddelen heeft men liever in huis. Het beheer wordt bij kleinere bedrijven wel vaker uitbesteed dan bij grotere, maar gezien de personele consequenties van het regelen van een eigen beheerorganisatie is dat ook niet verwonderlijk.

Cloud zet doorToch wordt de cloud ook voor grotere bedrijven steeds aantrekkelijker. Dat verwacht ten minste de leveringsindustrie. Brancheorganisatie ICT~Office voorspelde op basis van input van haar leden dat in 2015 IT-bedrijven ruim 40 procent van hun ICT-diensten en -infrastructuur op basis van cloud computing leveren. Dit jaar wordt dat ongeveer 15 procent.

Heliview Research presenteert de volledige resultaten van zijn onderzoek op Het Infrastructuur Congres, op 12 april aanstaande in Nieuwegein.

Heliview-06

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!