Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloud drukt stempel op outsourcing

Een en ander valt op te maken uit de Outsourcing Performance Monitor 2014. Volgens de onderzoekers zijn de providers van applicatie-outsourcing het op zich niet slechter gaan doen; het beeld is veel meer dat hun opdrachtgevers - onder invloed van het cloudparadigma - steeds meer gaan verwachten. Zo komt de nadruk steeds meer te liggen op het aansturen van hele digitale ketens.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Daarom delen opdrachtorganisaties hun uit te besteden werk steeds vaker op langs de lijnen van verticale ketens, in plaats van in de traditionele 'horizontale' lagen van applicaties, infrastructuur en kantoorautomatisering.

Marco Gianotten: "Wanneer geautomatiseerde processen als ketens worden georganiseerd en deze ketens als bedrijfskritisch bestempeld worden, willen CIO's dat de gehele keten onder de verantwoording van één partij valt. Het heeft geen zin om een aparte, interne regieclub boven zo'n keten te organiseren voor de dagelijkse aansturing. Dat moet de partij doen die de keten van kop tot staart managet." Dat zou tot gevolg hebben dat partijen die traditioneel sterk waren in infrastructuur, zoals IBM en HP, meer richting de applicatie schuiven. Terwijl klassieke applicatiespelers, zoals CGI en Ordina, er juist meer activiteiten op het vlak van infrastructuur bij nemen.

'Kunt u deze provider aanbevelen?'

Giarte bevroeg voor het onderzoek dit jaar 566 CIO's en andere IT-sourcing verantwoordelijken bij 439 opdrachtorganisaties in Nederland. Bij elkaar gerekend had de responsgroep meer dan 850 contracten onder z'n hoede, met een totale waarde van zo'n 3,5 miljard euro op jaarbasis. Centraal stond de vraag in hoeverre deze sourcing-verantwoordelijken bereid zouden zijn om hun outsourcingprovider bij een vakgenoot aan te bevelen. Het percentage respondenten dat deze vraag (ongeacht aarzeling of enthousiasme) bevestigend beantwoordt levert de aanbevelingsscore van de betreffende dienstverlener op.

Indiase providers op hun retour

OGD en Schuberg Philis komen in de Outsourcing Performance Monitor 2014 ex aequo naar voren als beste outsourcing-dienstverleners van Nederland. Beiden hebben ze klanten die zonder uitzondering bereid zijn hen bij anderen als dienstverlener aan te bevelen. Zeer goede derde is Pink Elephant.

De Indiase service providers Cognizant, HCL, Infosys, TCS en Wipro vielen dit jaar buiten de boot. Geen van alle konden ze het door Giarte gevraagde minimum van vijftien grote verschillende klanten (met langdurige uitbestedingscontracten) aanmelden. Wie dat voor het eerst wel kon, was Pink Elephant (vh Nobel), dat met een score van 96 procent meteen op de derde positie binnenkwam. Cegeka en Valid haalden de vereiste drempel nipt niet, maar worden in de marge van het onderzoek wel genoemd als 'volwassen uitbestedingspartners'.

Outsourcing-provider Aanbevelingsindex 2014 Aanbevelingsindex 2013
OGD 100% 97%
Schuberg Philis 100% 100%
Pink Elephant (vh Nobel) 96%
Fujitsu 95% 83%
ASP4all 94% 95%
Imtech ICT 94% 95%
Centric 86% 75%
HP Enterprise Services 86% 67%
Accenture 85% 95%
T-Systems 85% 71%
Simac 83% 81%
Ordina 80% 81%
KPN 79% 77%
CGI 76% 76%
Sogeti 76% 76%
Capgemini 73% 79%
IBM 73% 77%
Detron 71% 74%
Atos 60% 62%
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in