Beheer

Security
çisco logo

Cisco zet sterk in op security

Maar imago is nog altijd dat van netwerkgigant

23 februari 2017

Maar imago is nog altijd dat van netwerkgigant

Cisco geeft een extra duwtje aan zijn vorig jaar aangekondigde Digital Network Architecture met nieuwe virtualisatie- en securitytechnologieën.

Cisco zet sterk in op geautomatiseerde digitale netwerken. Het bedrijf gaat er vanuit dat de toenemende druk op netwerken – door meer cybersecurityaanvallen, mobiel werken, cloudapplicaties en het IoT, zeer sterk zal toenemen. De bestaande netwerken zijn daar uiteindelijk niet tegen bestand, redeneert het bedrijf. “Er liggen nog heel veel netwerken van 10 tot 13 jaar oud bij gebruikers. Die zijn vooral bedoeld geweest om snelle, stabiele verbindingen mogelijk te maken”, zegt Edwin Paalvast, CEO EMEAR van Cisco.

Ter onderstreping hiervan heeft Cisco een onderzoek laten uitvoeren door IDC onder ruim 2000 organisaties. Daaruit blijkt dat 45 procent de komende twee jaar fors zal investeren in geautomatiseerde digitale netwerken. Daarmee wordt het netwerk steeds sterker gebaseerd op software waardoor het veel makkelijker programmeerbaar wordt en geautomatiseerd beheerd en uitgerold kan worden.

 

Cisco kondigde deze week tijdens zijn klantenevenement Cisco Live Europe 2017 nieuwe producten aan voor DNA. Daarbij gaat het vooral om technologieën voor netwerkvirtualisatie en in het netwerk geïntegreerde beveiliging. De nieuwe securitytechnologieën die Cisco deze week annonceerde zijn Identity Services Engine (ISE) dat zichtbaarheid biedt van en controle over gebruikers en apparatuur die op het netwerk zijn aangesloten. Daarnaast kwam het bedrijf met TrustSec, waarmee softwaregedefinieerde microsegmentatie mogelijk is. Bij aanvallen kan dan uiterst gericht geïsoleerd worden zodat een zo klein mogelijk deel van het netwerk maar hoeft te worden afgesloten bij aanvallen.

2 miljard

Cisco focust sinds een paar jaar sterk op security. Inmiddels behaalt het bedrijf daar een omzet uit van ruim 2 miljard dollar. De groei is met 14 procent groter dan het marktgemiddelde.

Cisco richt zich bij zijn securitytechnologieën nadrukkelijk op beveiliging IN het netwerk “Dus niet ‘op’ het netwerk – niet aan de buitenkant”, benadrukt het bedrijf. Daarbij worden alle endpoints binnen het netwerk met API’s als sensoren gebruikt die real time informatie doorgeven over wie waar in het netwerk zit en wat er precies gebeurt. Die informatie, gecombineerd met de enorme hoeveelheid threat intelligence-data die Cisco’s eigen dienst Talos constant doorgeeft, moet een zeer snelle detectie van verdachte bewegingen in het netwerken mogelijk maken. En dat maakt sneller ingrijpen mogelijk.

Volgens Romain Foucherau, analist bij IDC, is Cisco nu nog de enige netwerksecurityleverancier die zijn beveiliging IN het netwerk plaatst. “Als het om netwerksecurity gaat, zijn er vier grote partijen: Checkpoint, Cisco, Fortinet en Palo Alto. Checkpoint richt zich toch nog wat meer op de traditionele netwerkbeveiliging met firewalls en dergelijke. Palo Alto Networks doet het heel goed bij zijn klanten – die zijn dol op hen. Hun portfolio is niet zo breed, maar doordat ze als eerste met sandboxing kwamen, staan ze nu nog steeds als erg innovatief bekend.”

Breed portfolio

Waar Cisco volgens Fouchereau in het voordeel is, is zijn brede portfolio, dankzij zijn netwerkverleden. “Cisco heeft altijd voor netwerken gestaan. Daarmee kunnen ze nu een goede positie uitbouwen in security. Ze waren altijd ‘de firewall’ maar richten zich nu veel meer op security waarbij hun visie is dat het al in de basisarchitectuur moet ingebracht worden. Wat ze nu hebben is in elk geval oplossingen waarmee duidelijk wordt wat er in het netwerk staat, wie toegang heeft tot wat en waar de data naartoe gaan.”

Ze hebben goede acquisities gedaan zoals SourceFire en CloudLock, vindt hij. "mAlle acquisities die ze de afgelopen jaren hebben gedaan, hebben ze bovendien goed en snel geïntegreerd. Cisco heeft dus duidelijk geleerd van fouten in het verleden met acquisities. Met IronPort bijvoorbeeld, dat Cisco in 2007 overnam, is dat niet goed gegaan. Maar vanaf de overname van SourceFire kun je zeggen dat ze een heel goede herstart hebben gemaakt. Daarbij hebben ze met Talos een zeer grote bron van threat intelligence waardoor preventieve beveiliging heel goed mogelijk is.”

En ook op het gebied van cloudbeveiliging is Cisco goed gepositioneerd, vindt Fouchereau. “Ze hebben een visie waarbij vooral de containertechnologie en microsegmentering van belang is.”

Wat Fouchereau als een probleem ziet voor Cisco is het bedrijfsimago. “Cisco wordt toch nog door velen gezien als die netwerkgigant uit de jaren 90. En dat betekent dat grote organisaties niet onmiddellijk aan Cisco denken voor beveiliging.”

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.