Cisco werpt zich op de desktop

26 november 2010

Cisco kondigde zijn eerste ‘desktop appliances’ afgelopen week aan, maar de levering begint pas in maart 2011. Ze zullen voor minder dan 500 dollar over de toonbank gaan. De zero clients draaien op een gevirtualiseerde versie van het bureaublad van de eindgebruiker. Vrijwel alle software, inclusief besturingssysteem en applicaties, draait op servers in het datacentrum.

Kleine, maar snel groeiende markt

De markt voor desktopvirtualisatie is nog relatief klein maar groeit snel. Marktonderzoeker IDC raamt hem op 24 miljoen dollar omzet in 2010, oplopend tot 77 miljoen dollar in 2014. Het aantal verkochte ‘thin clients’ neemt in deze periode wereldwijd toe van een half miljoen naar 2,8 miljoen stuks.

Voor Cisco zit de winst waarschijnlijk niet zozeer in de levering van de desktopproducten maar in die van de centrale netwerkapparatuur, servers, opslagsystemen, beheer- en beveiligingssoftware.

Bedrijven kunnen door het virtualiseren van hun desktops geld besparen en flexibeler omgaan met hun schaarse budgetten en IT-medewerkers, stelt Cisco. De technologie zou ook meer veiligheid bieden doordat alle gegevens centraal zijn opgeslagen en niet op de fysieke apparaten van eindgebruikers. De fabrikant verwijst naar analisten die schatten dat desktopvirtualisatie de beheerkosten per gebruiker, die gemiddeld 67 procent van de pc-gerelateerde kosten uitmaken, met de helft terugdringen.

 

Aantal desktops per server aanzienlijk groter
De nieuwe productlijn voor desktopvirtualisatie heet Cisco Virtualization Experience Infrastructure (VXI). Het aantal per server bediende desktops is volgens Cisco met VXI ‘aanzienlijk’ groter dan in bestaande oplossingen voor desktopvirtualisatie. Het systeem maakt gebruik van virtualisatiesoftware van Citrix en VMware. Daarnaast kan VXI overweg met opslagproducten van EMC en NetApp en veel producten van Microsoft, met inbegrip van Windows XP en Windows 7. Van Cisco’s eigen producten voor het datacentrum zijn onder meer het Unified Computing System (UCS) en de Nexus- en Catalyst-switches gecertificeerd voor gebruik met VXI.

Een van beide zero clients (VXC 2100) is zo klein dat hij kan worden ingebouwd in een IP-telefoon uit de IP Phone 8900- of 9900-serie. Hij kan maximaal twee beeldschermen aansturen en bevat vier USB-poorten, onder meer voor het aansluiten van toetsenbord en muis.

Zero client met twee monitoren
 Het andere model (VXC 2200) staat op zichzelf. Ook deze zero client kan twee monitoren van beeld voorzien en heeft vier USB-aansluitingen voor randapparatuur. Beide modellen kunnen hun stroom krijgen via de netwerkkabel (Power-over-Ethernet, PoE). Met een energieverbruik van slechts 10 watt zijn ze veel zuiniger dan een doorsnee desktop-pc, die al gauw 250 tot 300 watt nodig heeft. De VX 2200 kan overigens ook op een aparte voeding worden aangesloten.

De zero clients kunnen worden gecombineerd met Cisco Unified Communications. Dit betekent dat de gebruiker kan beschikken over zaken als instant messaging, voicemail met beeld, een adresboek van het bedrijf, webconferencing en voorzieningen voor samenwerking met collega’s.

Naast de twee ‘zero clients’ maakt ook de al eerder aangekondigde tabletcomputer Cius deel uit van VXI. Ook de Cius is vanaf maart 2011 daadwerkelijk leverbaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!