Innovatie & Strategie

Branche
handelsoorlog VS-China

Cisco krijgt dubbele klap van handelsoorlog Trump

Cisco wordt geweerd in China en kampt met tariefsverhogingen in VS.

15 augustus 2019

Cisco wordt geweerd in China en kampt met tariefsverhogingen in VS.

Netwerkleverancier Cisco meldt dat het last heeft van de lopende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In dat grote Aziatische land merkt de Amerikaanse leverancier dat het wordt buitengesloten en in de thuismarkt doemen importtarieven van de Amerikaanse president Trump op. De financiële resultaten komen onder verwachtingen van Wall Street uit.

"Het wordt ons niet eens meer toegestaan om mee te doen", verklaart CEO Chuck Robbins van Cisco over de Chinese markt. Hij heeft dit gezegd in een conference call met investeerders, meldt persbureau Reuters. Grote ondernemingen die in handen van de Chinese staat zijn, accepteren niet langer offertes van de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur. In plaats daarvan gaan die grote klanten voor netwerkhardware van binnenlandse leveranciers.

'Gevoel van nationalisme'

CFO Kelly Kramer spreekt van een gevoel van nationalisme, wat er speelt. Cisco's verkoop in China is met 25 procent gedaald, meldt het bedrijf. Weliswaar is de afzet in dat communistische land minder dan 3 procent van de totale verkoop die Cisco in zijn fiscale vierde kwartaal heeft gedaan. In andere markten is er echter ook sprake van enige afname of uitstel van netwerkaankopen, zoals in Groot-Brittannië dat momenteel op de uitgestelde Brexit afstevent.

Tegelijkertijd kampt Cisco met plots stijgende kosten in de Verenigde Staten. Daar legt de Amerikaanse president Donald Trump namelijk nieuwe heffingen op voor de import van goederen die in China zijn gefabriceerd. Cisco meldt dat dit zijn producten binnenkort gaat raken. Trump heeft deze week wel aangekondigd die taxatie van 10 procent wat sommige goederen betreft uit te stellen tot december. Cisco's apparatuur valt daar echter niet onder en vallen met ingang van komende maand onder de hogere heffingen.

China ontevreden

Ondertussen is China ontevreden ondanks de recente toenadering van de Verenigde Staten in de handelsstrijd. De Amerikanen stelden eerder deze week een deel van de invoertarieven op Chinese goederen uit. Het Aziatische land hekelt het gegeven dat de importheffingen voor het resterende aantal goederen nog steeds per september ingaan, of per december zoals Trump in een tweet heeft aangekondigd.

De regering van China dreigt nu met tegenmaatregelen. Volgens de Chinezen zijn de aanvullende tarieven "een schending" van de eerder bereikte afspraken in het handelsoverleg met de VS. Het land doelt hierbij op de gesprekken gevoerd door de presidenten van de twee economische grootmachten in juni bij de G20-top in Japan. Daarnaast benadrukt Peking dat "het instellen van sancties niet de juiste manier is om het handelsconflict op te lossen".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.