Management

Governance
leiderschap

CIO’s krijgen sterkere rol binnen Rijksoverheid

'Sneller reageren op digitale ontwikkelingen'

© CC0 - Pixabay Free-Photos
24 december 2020

'Sneller reageren op digitale ontwikkelingen'

De rol van de CIO’s bij Rijksoverheid wordt het komende jaar sterker. Het kabinet wil dat CIO’s meer vooraan staan bij ontwikkelingen, zo meldt staatssecretaris Raymond Knops. Daarom krijgen CIO’s meer ‘digitaal leiderschap’ toegekend binnen de ministeries.

Door CIO’s meer de touwtjes in handen te laten krijgen en strategisch de lijnen uit te laten zetten, moeten ministeries sneller op digitalisering kunnen gaan inspelen. Het doel is om informatiesystemen sneller te kunnen vernieuwen en ontwikkelingen op ICT-gebied beter bij te kunnen houden.  

Samenleving verandert

“Digitale ontwikkelingen als “Internet of Things”, artificiële intelligentie en “Cloud Computing” zorgen voor veranderende behoeftes in de samenleving. Dergelijke digitale ontwikkelingen dagen de rijksdienst uit om zelf ook volgende stappen te zetten in het digitale domein en zo toegevoegde waarde te blijven creëren in een steeds sneller digitaliserende wereld. De Chief Information Officers (CIO’s) binnen de Rijksdienst vervullen hier een sleutelrol in”, zo licht de Staatscourant toe.

Lang gekoesterde wens

Met het besluit voor het nieuwe 'CIO-stelsel' wordt meer ‘digitaal leiderschap’ toegekend aan de CIO’s.  Zij moeten digitale en technologische ontwikkelingen voortdurend volgen en daarop een strategische visie voorbereiden, waarmee de ministeries sneller kunnen handelen. Met de verandering gaat een lang gekoesterde wens van Rijks CIO Lourens Visser in vervulling.

In oktober vertelde Visser daarover aan AG Connect. “Ik denk de les dat informatievoorziening in het hart van het beleid moet liggen. Er zijn verschillende typen CIO’s bij de Rijksoverheid. Sommigen gaan als een soort senior-adviseurs te werk. Ze beoordelen projecten en hebben een controlerende, beleidsmatige taak. De CIO die ik vooral ken, heeft een fors budget, stuurt een IT-bedrijf aan en beheert een dienstenportfolio met projecten. Bij DJI leerde ik dat het belangrijk is dat de CIO er niet alleen als adviseur ‘ernaast’ staat, maar ook een goede plek krijgt. We werken daarom aan een nieuw stelsel voor CIO’s binnen het Rijk, waarin CIO’s meer bevoegdheden krijgen. We willen dat de doorzettingskracht voor CIO’s groter wordt, naast een rol als adviseur.”

Meer informatie over de rol voor CIO's is te vinden in de Staatscourant.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.