Management

Governance
Spending money

'CIO's hebben zin in geld uitgeven'

Niks zuinig aan doen om uit de crisis te komen.

© Shutterstock pathdoc
7 februari 2022

Niks zuinig aan doen om uit de crisis te komen.

In verschillende sectoren heeft de pandemie hard toegeslagen en wordt 2022 voor de getroffen bedrijven een jaar van wonden likken en hersteloperaties. Toch lijken CIO's minder geïnteresseerd in voorzichtigheid en het omlaag brengen van hun IT-budgetten, constateert Gartner in zijn 4Q21 Update. Ze zijn klaar om zich uit de crisis te investeren.

Gartner publiceerde de bevindingen recent in een rapport en John-David Lovelock, research VP en 'distinguished analyst', vertelde erover in een webinar waar Venturebeat verslag van doet. De interessante vraag die opkomt bij deze bevindingen, is "waar willen ze het geld aan uitgeven?".

Een belangrijke post betekent goed nieuws voor IT'ers met de juiste kwalificaties: Er komt meer geld beschikbaar voor hogere salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is het antwoord van bedrijven op het enorme tekort aan gekwalificeerd IT-personeel.

Bedrijven zijn de afgelopen tijd terghoudend geweest in het compenseren van salarissen voor de gestegen inflatie die wel oploopt tot 6%. Salarisverhoging kwam bijna nergens verder dan 3%. Bij het wisselen van baan konden IT'ers gemakkelijk een salarisverhoging van 5% krijgen, constateerde Gartner. Dat is de oorzaak van wat nu al in de Verenigde Staten wordt genoemd: 'The Great Resignation' of 'The Great Reshuffle'. Naast meer salaris zijn IT'ers ook op zoek naar een betere werk/privébalans nu de werkdruk zo hoog oploopt. Het gevolg is dat CIO's inzien dat de beurs getrokken moet worden om goed ingewerkt gekwalificeerd personeel tevreden te houden.

Hybride werken vereist investering

Thuiswerken, of liever hybride werken, is een van de veelgekoesterde wensen van personeel. Gartner voorziet - op basis van gesprekken met CIO's - dat bedrijven ook de komende tijd meer uitgeven aan technologie (+3,3%) en enterprise software (+11%) om dit hybride werken beter te faciliteren. Bedrijven gaan werknemers in toenemende mate compenseren voor hun internettoegang en de groei in uitgaven die dat met zich meebrengt, houdt zeker aan tot 2025.

Een van de gevolgen van het tekort aan IT-personeel is dat bedrijven vaker hun interne IT-dienstverlening afbouwen en als dienstverlening bij een outsourcingpartij onderbrengen. Het gevolg is dat de kosten daarvan wel stijgen, maar ook flexibel worden.

Een laatste punt dat Gartner aanvoert, is dat bedrijven zich - onder meer door gebrek aan gekwalificeerd personeel - in versneld tempo toeleggen op hyperautomation. Voor eenvoudige, repetitieve taken worden algoritmen ingezet, die het overige personeel in staat stellen zich te richten op de meer complexe taken die menselijke aandacht behoeven. Er komt meer aandacht en geld voor technologieën als digital twins, IoT-platformen, virtuele assistenten en het beheer van data (data fabric).

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.