Overslaan en naar de inhoud gaan

'CIO heeft moeite met combinatie mainframe & mobile'

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Micro Focus, uitgevoerd door Vanson Bourne, onder 590 IT-managers en CIO’s naar bedrijfskritische applicaties. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel CIO’s moeite ondervinden bij het ontwikkelen van mobiele applicaties die gegevens onttrekken aan het mainframe. Maar liefst 84 procent van de ondervraagde CIO’s en IT-managers zegt hiermee te worstelen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Groot contrast tussen behoefte en werkelijkheid

Zo’n 58 procent van de CIO’s stelt dat binnen hun organisatie gebruikers mobiel toegang nodig hebben tot mainframe-applicaties via een webbrowser. In 49 procent van de gevallen zou dit moeten gebeuren via een Android-applicatie en in 36 procent via een iOS-applicatie. Deze percentages contrasteren met het aantal mainframe-applicaties die reeds toegankelijk zijn voor mobiel gebruik. Pas een derde van alle mainframe-applicaties van de ondervraagde organisaties is namelijk toegankelijk voor mobiel gebruik. De CIO’s verwachten wel dat het aantal mobiel toegankelijke mainframe-applicaties met 39 procent zal toenemen de komende twee jaar.

Niet veel herschreven

Volgens Huib Klink, Senior Consultant bij Micro Focus worden mainframe-applicaties en mobile niet vaak in een adem genoemd. “Dit is zonde, want dergelijke applicaties en mobiele platformen kunnen door modernisering prima hand in hand gaan. Door applicatieportals of andere moderniseringstools is het heel goed mogelijk om mainframe-applicaties te ontsluiten of te koppelen aan andere systemen. Alleen de user-interface voor mobile hoeft dan nog nieuw geschreven te worden in Java of .NET.”

Zet in op hergebruik

Daar komt volgens Klink nog eens bij dat veel mainframe-applicaties die bijvoorbeeld geschreven zijn in COBOL, ook beschikbaar zijn voor het Java- en .NET-platform en de bijbehorende frameworks. “Dus ook voor mobiele platformen zoals Windows Phone en Android. CIO’s doen er dus goed aan om niet meteen te beginnen met het herschrijven of vervangen van applicaties om mobiele platformen te ondersteunen. Door middel van hergebruik blijft de integriteit, continuïteit en veiligheid gewaarborgd.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in