Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome verwijdert populaire extensie voor geheugenbesparing

Google heeft een populaire extensie die gebruikt wordt voor geheugenbesparing, offline gehaald. Op de pagina van The Great Suspender-extensie staat dat deze uitgeschakeld is omdat de extensie malware bevat. Ook is The Great Suspender uit de Chrome Web Store gehaald.
Chrome computers
© Google
Google

The Great Suspender is een extensie die veelgebruikt werd om de geheugenbelasting van Google's browser Chrome binnen de perken te houden. De extensie verandert tabbladen waar al enige tijd niet naar gekeken is in een grijs scherm. Pas als de gebruiker weer terugkeert naar het tabblad en deze opnieuw laadt, wordt het tabblad weer actief. Op die manier worden de prestaties van de browser verbeterd, zonder dat een gebruiker tabbladen moet sluiten.

In november verschenen echter berichten dat The Great Suspender verkocht was aan een andere partij en dat de extensie nu malware bevat. Op GitHub en Reddit verschenen waarschuwingen dat de extensie de activiteit van gebruikers volgt en "fraudulente handelingen" uitvoert. TheMageKing zei op GitHub dat The Great Suspender bijvoorbeeld advertenties kan injecteren, websites kan blokkeren en omleidingen kan afdwingen. 

Extensie verwijderd

Microsoft besloot eind november om de extensie te verwijderen uit zijn browser Edge, schreef Windows Central destijds. Microsoft gaf de malware daarbij als reden. Nu heeft ook Google de extensie uit zijn browser gehaald, meldt The Verge. Hoewel Google geen officiële verklaring heeft gegeven over het verwijderen van de extensie, krijgen gebruikers een bericht dat de extensie is "uitgeschakeld omdat het malware bevat". 

Gebruikers die de extensie aan hadden staan en hun tabbladen terug willen krijgen, kunnen er in hun Chrome-geschiedenis naar zoeken. In de Chrome-geschiedenis staan URL's met daarin het extensie-ID van The Great Suspender: klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg. Aan het einde van de URL staat het webadres van de pagina in kwestie. Gebruikers kunnen alles van de URL verwijderen behalve dat webadres om alsnog op de pagina uit te komen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in