Beheer

Security
Google Chrome

Chrome verwijdert populaire extensie voor geheugenbesparing

The Great Suspender-extensie bevat malware. 

© Google
5 februari 2021

The Great Suspender-extensie bevat malware. 

Google heeft een populaire extensie die gebruikt wordt voor geheugenbesparing, offline gehaald. Op de pagina van The Great Suspender-extensie staat dat deze uitgeschakeld is omdat de extensie malware bevat. Ook is The Great Suspender uit de Chrome Web Store gehaald. 

The Great Suspender is een extensie die veelgebruikt werd om de geheugenbelasting van Google's browser Chrome binnen de perken te houden. De extensie verandert tabbladen waar al enige tijd niet naar gekeken is in een grijs scherm. Pas als de gebruiker weer terugkeert naar het tabblad en deze opnieuw laadt, wordt het tabblad weer actief. Op die manier worden de prestaties van de browser verbeterd, zonder dat een gebruiker tabbladen moet sluiten.

In november verschenen echter berichten dat The Great Suspender verkocht was aan een andere partij en dat de extensie nu malware bevat. Op GitHub en Reddit verschenen waarschuwingen dat de extensie de activiteit van gebruikers volgt en "fraudulente handelingen" uitvoert. TheMageKing zei op GitHub dat The Great Suspender bijvoorbeeld advertenties kan injecteren, websites kan blokkeren en omleidingen kan afdwingen. 

Extensie verwijderd

Microsoft besloot eind november om de extensie te verwijderen uit zijn browser Edge, schreef Windows Central destijds. Microsoft gaf de malware daarbij als reden. Nu heeft ook Google de extensie uit zijn browser gehaald, meldt The Verge. Hoewel Google geen officiële verklaring heeft gegeven over het verwijderen van de extensie, krijgen gebruikers een bericht dat de extensie is "uitgeschakeld omdat het malware bevat". 

Gebruikers die de extensie aan hadden staan en hun tabbladen terug willen krijgen, kunnen er in hun Chrome-geschiedenis naar zoeken. In de Chrome-geschiedenis staan URL's met daarin het extensie-ID van The Great Suspender: klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg. Aan het einde van de URL staat het webadres van de pagina in kwestie. Gebruikers kunnen alles van de URL verwijderen behalve dat webadres om alsnog op de pagina uit te komen. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.