Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome OS volgt Linux-voorbeeld van Windows

Google wil zijn browserbesturingssysteem Chrome OS niet alleen voor consumenten en studenten maken. De toevoeging van Linux ín het browsergebaseerde besturingssysteem (dat zelf weer op een uitgekleed Linux draait) lijkt nu te leiden naar integratie met beheersoftware voor enterprise-IT. Net zoals Microsoft eerder al Linux heeft opgenomen in Windows 10 om een technische doelgroep beter te bereiken.
Linux Tux

Terwijl het ontwikkelen en uitbrengen van WSL (Windows Subsystem for Linux) vooral bedoeld is om developers te bedienen, heeft dat ingebouwde Linux in Windows ook zeker beheermogelijkheden. Google lijkt met Chrome OS een zelfde soort uitbreiding na te streven voor het bereik van zijn besturingssysteem. Google's browsergebaseerde platform krijgt al Linux ingebouwd, maar contributies aan de open source code van Chrome OS gaan richting enterprise-IT en beheer daarvan.

Red Hat, IBM, Dell

Commits aan de code wijzen op integratiewerk voor virtuele machines, containers en 'IT automation'. De twee eerstgenoemde zaken zijn vervat in Google's Project Crostini en het laatste komt naar voren in verwijzingen naar de Ansible-beheersoftware van Red Hat. Die Linux-leverancier, die is overgenomen door IBM, biedt met Ansible automatiseringsmogelijkheden voor IT-middelen, waaronder inrichting van omgevingen (provisioning), configuratiebeheer, app-uitrol, continuous delivery, en orchestration.

Een van de code-commits die AboutChromebooks heeft ontdekt, vermeldt letterlijk dat het gaat om een Chrome OS functie die gebruik van Ansible-infrastructuur mogelijk maakt. De software verkeert nog volop in ontwikkeling. Het is dan ook niet bekend of en wanneer dit opgenomen gaat worden in de stabiele release van Chrome OS. Ondertussen heeft Google al wel een enterprise-samenwerking opgezet met Dell om Chromebooks voor grootzakelijke gebruikers uit te brengen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in