Development

Software-ontwikkeling
tux

Chrome OS volgt Linux-voorbeeld van Windows

Chrome OS lokt met aansluiting op enterprise IT-beheer, via Linux.

29 augustus 2019

Chrome OS lokt met aansluiting op enterprise IT-beheer, via Linux.

Google wil zijn browserbesturingssysteem Chrome OS niet alleen voor consumenten en studenten maken. De toevoeging van Linux ín het browsergebaseerde besturingssysteem (dat zelf weer op een uitgekleed Linux draait) lijkt nu te leiden naar integratie met beheersoftware voor enterprise-IT. Net zoals Microsoft eerder al Linux heeft opgenomen in Windows 10 om een technische doelgroep beter te bereiken.

Terwijl het ontwikkelen en uitbrengen van WSL (Windows Subsystem for Linux) vooral bedoeld is om developers te bedienen, heeft dat ingebouwde Linux in Windows ook zeker beheermogelijkheden. Google lijkt met Chrome OS een zelfde soort uitbreiding na te streven voor het bereik van zijn besturingssysteem. Google's browsergebaseerde platform krijgt al Linux ingebouwd, maar contributies aan de open source code van Chrome OS gaan richting enterprise-IT en beheer daarvan.

Red Hat, IBM, Dell

Commits aan de code wijzen op integratiewerk voor virtuele machines, containers en 'IT automation'. De twee eerstgenoemde zaken zijn vervat in Google's Project Crostini en het laatste komt naar voren in verwijzingen naar de Ansible-beheersoftware van Red Hat. Die Linux-leverancier, die is overgenomen door IBM, biedt met Ansible automatiseringsmogelijkheden voor IT-middelen, waaronder inrichting van omgevingen (provisioning), configuratiebeheer, app-uitrol, continuous delivery, en orchestration.

Een van de code-commits die AboutChromebooks heeft ontdekt, vermeldt letterlijk dat het gaat om een Chrome OS functie die gebruik van Ansible-infrastructuur mogelijk maakt. De software verkeert nog volop in ontwikkeling. Het is dan ook niet bekend of en wanneer dit opgenomen gaat worden in de stabiele release van Chrome OS. Ondertussen heeft Google al wel een enterprise-samenwerking opgezet met Dell om Chromebooks voor grootzakelijke gebruikers uit te brengen.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.