Chrome OS vertraagd tot medio 2011

10 december 2010

Chrome OS, aangeduid als besturingssysteem voor cloud computing, had oorspronkelijk rond deze tijd zijn debuut moeten maken. Google heeft echter meer tijd nodig om de ruwe kantjes van de software glad te strijken. Ook het uittesten van de compatibiliteit van USB-randapparatuur duurt langer, zei productmanager Sundar Pichai. Acer en Samsung brengen medio 2011 de eerste laptops met Chrome OS op de markt. Verder werkt Google samen met chipfabrikant Intel.

Ondanks de vertraging is al wel een prototype van een Chrome-laptop, de Cr-48 genaamd, beschikbaar. Hij is voorzien van een beeldscherm van 12,1 inch, wifi (802.11n), een 3G-chip en een webcam. De Cr-48 heeft geen harde schijf. De batterij biedt een werktijd van minimaal 8 uur en laat de laptop ministens acht dagen stand-by blijven.

Een klein aantal van deze merkloze laptops met een bètaversie van Chrome OS wordt uitgedeeld onder ‘early adopters’, hoofdzakelijk in de Verenigde Staten. Google mikt op ontwikkelaars, bedrijven als American Airlines, Kraft en Intercontinental Hotels, overheidsinstellingen als het Pentagon en een selecte groep consumenten.

Google heeft in Chrome OS veel aandacht besteed aan beveiliging. Alle applicaties draaien in hun eigen ‘sandbox’ (zandbak). Alle software is bovendien versleuteld. Bijzonder is de ‘verified boot’, het gecontroleerd opstarten van het systeem. Daartoe is een stukje van het besturingssysteem ingebouwd in een chip die alleen uitgelezen kan worden, zodat malware er geen vat op heeft. Deze veilige component wordt gebruikt om elk ander onderdeel van het OS cryptografisch te controleren. In geval van onraad zal een vertrouwde back-up van het besturingssysteem worden geladen. “Bij de introductie zal Chrome OS het veiligste besturingssysteem zijn dat ooit aan consumenten is geleverd”, beloofde Pichai.

Google heeft ook een Chrome Web Store geopend. Deze dient als een soort etalage om snel apps te vinden en te downloaden. Betaalde apps kunnen via het betaalsysteem Google Checkout worden aangeschaft. Een ander doel van de Chrome Web Store is ontwikkelaars een zichtbaar podium te geven.

Hoewel Chrome OS als besturingssysteem voor de cloud wordt aangeprezen, werken veel applicaties ook offline. Een voorbeeld is een nieuwe app van The New York Times. Amazon toonde Kindle for the Web, een toepassing om e-books in een browser te lezen zonder ze te downloaden. De app komt begin volgend jaar beschikbaar.Google ziet Chrome OS ook als Windows-alternatief voor bedrijven. Gordon Payne, vicepresident van Citrix, demonstreerde de tool Citrix Receiver. Gebruikers van een Chrome-computer krijgen daarmee toegang tot bedrijfsapplicaties van bijvoorbeeld Microsoft en SAP die op centrale servers in de ‘private cloud’ draaien. Citrix Receiver komt in de eerste helft van 2011 voor Chrome beschikbaar, aldus Payne.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!