Chrome OS staat of valt met het web

18 december 2009

In gesprekken over Chrome maakt Google nauwelijks onderscheid tussen browser en besturingssysteem. Het gaat louter om de ‘webervaring’ die de gebruiker krijgt. Product manager Anders Sandholm: “Veel gebruikers kunnen, zonder dat ze een hint krijgen, niet eens definiëren wat een browser is.” Datzelfde geldt voor het besturingssysteem.

In het voetspoor van de Chrome-browser moet het Chrome OS daarom een voor de eindgebruiker transparant besturingssysteem worden dat taken door middel van webapplicaties uitvoert. In het Chrome-project draait het volgens Sandholm om drie dingen: eenvoud, veiligheid en snelheid.

Wat veiligheid betreft biedt Chrome OS ingebouwde bescherming tegen malware en phishing. Ieder tabblad is geïsoleerd van andere tabs en van de onderliggende computer. Malware blijft zo geïsoleerd tot hooguit één tabblad.

Snelheid begint al met de opstarttijd (‘booten’) van de computer. Bij een demonstratie van een vroege versie (‘build’ 279) van Chrome OS op een netbook liet Sandholm in Amsterdam zien dat de gebruiker 16 seconden na het inschakelen kan inloggen. Volgens hem hebben Google-technici op het hoofdkantoor in Mountain View (Californië) al een opstarttijd van 7 seconden bereikt.

Daarnaast is de manier waarop Chrome met JavaScript omgaat cruciaal voor de snelheid. Een ontwikkelteam van Google in Denemarken bouwt nu aan de Javascript-‘engine’ voor Chrome OS. “We zetten alles op alles om de uitvoering van Javascript zo snel mogelijk te maken.”

De nagestreefde eenvoud komt naar voren in het bureaublad van Chrome OS. Een verzameling simpele pictogrammen geeft toegang tot de webapplicaties voor bijvoorbeeld Gmail, YouTube en de muziekdienst Lala. Net als in de aparte pc-browser worden applicaties geopend in tabbladen waartussen snel kan worden geschakeld. Een demonstratie met filmpjes op YouTube laat zien dat Chrome OS overweg kan met de Flash-technologie van Adobe. Volgens Sandholm is nog geen besluit genomen of Google daarnaast de concurrerende Silverlight-technologie van Microsoft zal ondersteunen.

Chrome OS staat of valt met de internetverbinding. Hoewel lokaal geen applicaties zijn geïnstalleerd, biedt de gebruikte HTML 5-standaard volgens Sandholm wel mogelijkheden voor ‘offline’ werken. Hierdoor kan de gebruiker bijvoorbeeld met Gmail e-mails lezen, aanmaken en ordenen zonder internetverbinding. Maar als een webapplicatie offline-werken totaal niet ondersteunt, staat de gebruiker met lege handen, erkent Sandholm.

De kosten van de internetverbinding kunnen ook een beletsel zijn. In eigen land hebben veel mobiele gebruikers een ‘flat rate’ abonnement zonder datalimiet, maar in het buitenland is mobiel internetten peperduur. “Wij zouden dat graag opgelost zien. Je zult naar een plaats moeten met WiFi-dekking, of een contract voor data roaming moeten afsluiten.”

Ietwat onduidelijk is de relatie tussen Chrome OS en Android, een eerder door Google geïntroduceerd besturingssysteem. Sandholm erkent dat sprake is van een zekere overlap. “Android is opgezet voor mobiele apparaten, van mobiele telefoons tot netbooks. Bij Chrome OS staat het web centraal. Toepassing van Chrome loopt door tot aan desktop-computers.” Maar het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat op dezelfde netbook zowel Android als Chrome OS wordt aangeboden. Aan Android zit meer vast dan alleen online kunnen zijn. “Zolang mobiele telefoons nog niet volledig met Voice over IP werken, heb je een apart besturingssysteem zoals Android nodig”, stelt Google-woordvoerder Alistair Verney.

Google zal Chrome OS niet als apart product op de markt brengen. De enige manier om het te krijgen is apparatuur te kopen waarop de software is voorgeïnstalleerd. Google werkt samen met hardwarefabrikanten om Chrome OS te optimaliseren voor specifieke apparaten en de opstartsnelheid te verbeteren, aldus Sandholm.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!