Development

Zakelijke software
wanhoop

Chrome-misser ontwricht bedrijfsleven

Honderduizenden werknemers konden niets uitrichten vanwege een fout in een browser-update.

© CC0 - Pixabay,  geralt
15 november 2019

Honderduizenden werknemers konden niets uitrichten vanwege een fout in een browser-update.

Het Chrome-team van Google haalde dinsdagochtend de bètavlag van een Chrome-update, wat resulteerde in crashes van de browser met name op systemen die een Windows Server "terminal server" setup gebruiken. Bij honderdduizenden werknemers gingen vervolgens alle Chrome tabs op wit. Beheerder konden zelf weinig uitrichten om het probleem op te lossen.

Het gevolg was dat er een stortvloed aan klachten op onder meer het Google Support Forum en op de Chrome Bug Tracker op gang kwam. Het probleem bleek te zitten in een experiment genaamd WebContents Occlusion, dat Chrome in staat stelt tabs te bevriezen wanneer de gebruiker naar een andere applicatievenster gaat. De actieve Chrome tab wordt dan automatische een achtergrond-tab. De nieuwe eigenschap was al ongeveer 5 maanden in een bèta-versie getest voordat het team besloot onaangekondigd de nieuwe instellingen in een standaard stabiele Chrome-relase mee te laten nemen om meer testdata te krijgen. 

In de testgroep die uiteindelijk geen problemen meer ondervond, waren Chrome-gebruikers met een Windows terminal server setup blijkbaar  sterk ondervertegenwoordigd. Op deze machines bleek de inhoud van een tabblad namelijk niet te bevriezen bij het activeren van een andere aplicatie, maar werd de inhoud van de tab volledig verwijderd. De inhoud kon in sommige gevallen wel worden teruggehaald met het verversen van de pagina, maar in ieder geval ging al het werk dat voorafgaand aan de switch was uitgevoerd, verloren.

Woede bij beheerders

Nadat het probleem onderkend was, heeft het Chrome team in allerijl nieuwe configuratiebestanden gepushed naar de gebruikers. dat duurde echter nog geruime tijd voordat de problemen waren hersteld.

Administrators van grote bedrijven waren woest, zo bleek uit een rondgang door ZDNet. Zij wisten niet dat het Chrome team in staat was zonder toestemming experimenten uit te voeren op hun streng gecontroleerde systemen. "Wij zijn geen testers. Wij zijn hier verantwoordelijk voor programma's waar vele miljarden in omgaan. Snap je hoeveel uren van waardevolle mensen hierdoor verloren zijn gegaan", zei een van hen tegen de nieuwsdienst.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.