Development

Apps
Chrome indicating slow site

Chrome gaat waarschuwen voor trage sites

Google bindt de strijd aan met slecht werk van websiteontwikkelaars.

© Google
12 november 2019

Google bindt de strijd aan met slecht werk van websiteontwikkelaars.

Google wil dat websiteontwikkelaars meer aandacht besteden aan de laadsnelheid van hun site. Het bedrijf is van plan de slechtpresterende sites aan de schandpaal te nagelen en de goedpresterende sites te belonen met een visueel kenmerk.

Hoe Google de beoordeling van sites gaat doen is nog niet duidelijk. In een officiële blog beklagen Addy Osmani, Ben Greenstein en Bryan McQuade van het Chrome team zich over het feit dat zij er alles aan doen om de Chrome-browser zo snel mogelijk te maken, maar dat veel websites de gebruikerservaring weer onderuit halen door suboptimaal programmeerwerk.

Het team zegt met 'badges' in de browser de bezoeker duidelijk te willen maken of een site heel snel of juist heel langzaam laadt. Daarvoor hebben ze een aantal opties op het oog die ze de komende tijd willen testen op hun acceptatie door gebruikers.

Google denkt aan het gebruik van een specifieke kleur van de laadbalk, bijvoorbeeld groen voor een snelle site en blauw voor een trage. Ook een overlay met een melding over ondermaatse prestaties van de betreffende site.

Bij de beoordeling wil het team rekening houden met een aantal historische gegevens met betrekking tot de laadtijd van de betreffende site. Het team denkt ook na of het mogelijk is in de browser aan te geven of de verbinding van de gebruikers op dat moment ongebruikelijk traag is waardoor de gebruikerservaring met de browser ondermaats is.

'Geen getreuzel'

De nieuwe eigenschappen worden stapsgewijs ingevoerd. Maar Google raadt website-exploitanten aan nu al aan de slag te gaan met verbeteringen. Het bedrijf geeft daartoe een aantal hulpmiddelen zoals een PageSpeed Insights-pagina die de prestaties van de huidge site analyseert. Lighthouse is een hulpmiddel dat advies op maat geeft voor verbetering van de code.

Chrome indicating slow site

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.