Innovatie & Strategie

Security
Chrome updaten

Chrome doet FTP de deur uit en pakt extensies aan

Google trekt nu de stekker uit FTP, en brengt nieuw platform voor browserextensies.

© Google
20 januari 2021

Google trekt nu de stekker uit FTP, en brengt nieuw platform voor browserextensies.

De nieuwste release van Google's Chrome schakelt naast Adobe Flash ook het oudere internetprotocol FTP uit. Versie 88 van de veelgebruikte browser wordt nu uitgerold als automatische update naar gebruikers. Zij krijgen daarmee ook diverse securityfixes en een nieuw fundament voor browserextensies, dat ook betere beveiliging belooft.

Chrome 88 is nu aangekomen in het zogeheten stabiele release-kanaal van Google. Daarmee wordt deze versie uitgebracht voor gewone gebruikers, nadat eerder testers deze verse release al hebben gekregen. Naast een totaal van 36 fixes voor beveiligingskwesties brengt Chrome 88 het al aangekondigde einde voor internetprotocol FTP.

Bredere browserban

Naast Google doet ook Mozilla, maker van de Firefox-browser, het oudere protocol voor bestandsoverdracht in de ban. Eerder is het al uitgeschakeld, maar gebruikers konden FTP nog inschakelen. Daar komt nu een einde aan.

De reden voor dit afschaffen is de onveilige aard van het protocol dat stamt uit de begintijd van het internet. Webprotocol http en de nu in zwang zijnde beveiligde variant https kunnen ook dienst doen voor het overhevelen van bestanden. FTP bestaat ook in beveiligde uitvoering, waarvan er twee zijn: ftps (file transfer protocol SSL) en sftp (SSH file transfer protocol). Die twee beveiligde ftp-varianten zijn echter - in tegenstelling tot webtegenhanger https - niet breed aangeslagen.

Aanpak van extensies

Naast het einde voor FTP brengt Chrome 88 ook een vernieuwd platform voor browserextensies. Dit Manifest v3 trekt de touwtjes aan voor security en privacy van Chrome-extensies. Zo mogen ontwikkelaars van die functionele toevoegingen voor de veelgebruikte browser niet langer eigen, aanvullende code hosten op een remote server, legt Google uit. Malware kan zich zo hechten aan onschuldig lijkende extensies.

Vooalsnog blijven bestaande browserextensies, gebaseerd op Manifest v2, nog wel werken. Google heeft nog geen einddatum voor dat platform aangekondigd, meldt The Register. Die Britse technieuwssitew speculeert nu dat het nog wel een jaar of twee zal duren voordat Google het nu 'verouderde' extensieplatform afschaft.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.