Innovatie & Strategie

Branche
Foxconn-fabrieksarbeider

Chiptekorten houden langere tijd aan, waarschuwt Foxconn

Grote Chinese tech-fabrikant voorziet magere tijden, die leveringen zullen beperken.

© Apple
31 maart 2021

Grote Chinese tech-fabrikant voorziet magere tijden, die leveringen zullen beperken.

Elektronica-assemblagebedrijf Foxconn, Ook bekend als Hon Hai Precision, waarschuwt voor een langere periode van tekorten aan onderdelen. Volgens het Taiwanese bedrijf dat de meeste iPhones ter wereld in elkaar zet, kunnen de chiptekorten tot in 2022 duren, wat ook de leveringen van het bedrijf zal raken.

De verwachtingen van Foxconn sluiten aan bij die van andere elektronicabedrijven die de voorbije maanden al suggereerden dat de tekorten aan halfgeleiders ernstiger zouden kunnen zijn dan eerst werd gedacht. De tekorten aan chips raken de fabricage en beschikbaarheid van vele producten: uiteenlopend van auto's tot telefoons.

Auto's eerst

Foxconn maakte niet bekend wat de impact van het tekort aan onderdelen is op de inkomsten van het bedrijf. Wel meldde het een tegenvallende kwartaalwinst. Hoewel Foxconn de belangrijkste productiepartner van Apple is, specificeerde het bedrijf niet in hoeverre de iPhone-maker zou worden getroffen. Naast iPhones fabriceert Foxconn in zijn grote productiefaciliteiten ook elektronica voor vele andere bekende techbedrijven.

Eerder uitte het Zuid-Koreaanse Samsung al zijn zorgen over chiptekorten die niet alleen de auto-industrie maar ook andere sectoren zal raken. Dat in eerste instantie de auto-industrie door de tekorten is geraakt, kwam door de grote opleving van de vraag naar nieuwe auto's. Door de coronacrisis was de vraag naar nieuwe auto's eerder juist ingestort.

Schaars, en dus duurder?

Ook Continental, Renesas Electronics en Innolux waarschuwden al voor langere periodes van tekorten. Naast de opleving van de automarkt, is er ook veel meer vraag naar mobiele apparaten en gameconsoles. De coronacrisis en lockdowns in diverse landen is hier een voorname aanjager voor. De chipstekorten raken de productie en daarmee beschikbaarheid van diverse devices en systemen, wat mogelijk prijsstijgingen ten gevolge heeft.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.