Innovatie & Strategie

Branche
kosten

'Chiptekort zal enorme tech-inflatie geven'

"Als het een stekker heeft, of een batterij, heeft het waarschijnlijk chips nodig."

Grip krijgen op IT kosten, het kán © Pixabay, CCO public domain
18 mei 2021

Het wereldwijde tekort aan chips zorgt nu al voor productieverstoringen en prijsstijgingen. Deze blijven volgens onderzoeksbureau Forrester niet beperkt tot auto's en high-end tv's. Bredere impact is in aantocht, en gaat enorme technologie-inflatie opleveren. Plus het kan secundaire gevolgen hebben, waarbij een domino-effect dreigt.

"De pandemie heeft een crisis verergerd die al in de maak was", zegt onderzoeksdirecteur Glenn O'Donnell van Forrester. Hij geeft uitleg aan AG Connect over het chiptekort dat steeds breder merkbaar wordt. "De vraag naar chips was al in rap tempo aan het toenemen en het aanbod had moeite om bij te blijven. Toen de pandemie toesloeg, steeg de vraag naar pc's scherp."

Begin van coronacrisis

"De vraag naar clouddiensten deed dat ook, doordat bedrijven meer van hun IT-workloads verplaatsten; vanuit hun eigen datacenters naar de publieke cloudaanbieders." Daarnaast, zo zegt O'Donnell, werd de afname van chips opgezweept door de enorme toename in het gebruik van teleconferencingdiensten zoals Zoom en Teams. Het massale thuiswerken door coronalockdowns heeft de hardware-aanschaf door IT-leveranciers flink aangejaagd.

"De cloudaanbieders kochten meer chips dan ooit tevoren. Consumentenelektronica en gaming schoten ook omhoog, doordat iedereen thuis vast zat en betere vormen van vermaak nodig had." Tot zover de bekende situatie: het heden. Maar de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. De Forrester-analist voorziet, net als bijvoorbeeld Intel en IBM, dat de discrepantie tussen vraag en aanbod nog wel enkele jaren aanhoudt. En dat zal voelbare gevolgen hebben, voor de IT-sector én daarbuiten.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!