Overslaan en naar de inhoud gaan

Chiptekort drijft prijzen op

De in coronatijd flink gestegen verkoop van laptops, tablets en ook televisies heeft de vraag naar chips opgedreven. Tegelijkertijd hebben onderbrekingen in de productie en in verscheping gezorgd voor verstoringen in leveringen. Autofabrikanten hebben al te lijden van chiptekorten, tv-producenten zijn nu aan de beurt, en andere elektronica kan volgen.
Wafer met chips met transistoren van 5 nanometer
© IBM
IBM

De Taiwanese producent Asus heeft in maart al gewaarschuwd voor prijsstijgingen van computercomponenten, zoals grafische kaarten en moederborden. Daarmee dreigen weer hogere prijzen voor apparaten met chips erin. Na auto's, waarvan sommige modellen nu bepaalde functies moeten missen, zijn televisietoestellen aan de beurt om gevolgen van het chiptekort te ondergaan.

Basaal en basiscomponenten

De prijzen voor grotere tv's zijn de afgelopen maanden in de Verenigde Staten sterk gestegen. Marktonderzoeker NPD meldt prijsstijgingen van wel 30%, in vergelijking met afgelopen zomer, zo schrijft Ars Technica. Deze hogere prijzen zijn een direct gevolg van het huidige, wereldwijde tekort aan chips. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voordat andere producten volgen; met schaarste of ook met prijsstijgingen.

In het geval van tv's gaat het om relatief basale elektronica, die wordt gemaakt in relatief oudere fabrieken. Deze elektronica doet echter wel dienst in een veelvoud aan apparaten met een scherm. Bovendien hebben chipproducenten zich qua investeringen meer gericht op geavanceerde productiefaciliteiten, voor modernere chips, waardoor fabricage van basale elektronica niet valt op te schalen, aldus Ars Technica.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in