Innovatie & Strategie

Infrastructuur
chipwafer

Chiptekort drijft prijzen op

Na auto-industrie voelt tv-verkoop de pijn van chiptekort.

© IBM
17 mei 2021

Na auto-industrie voelt tv-verkoop de pijn van chiptekort.

De in coronatijd flink gestegen verkoop van laptops, tablets en ook televisies heeft de vraag naar chips opgedreven. Tegelijkertijd hebben onderbrekingen in de productie en in verscheping gezorgd voor verstoringen in leveringen. Autofabrikanten hebben al te lijden van chiptekorten, tv-producenten zijn nu aan de beurt, en andere elektronica kan volgen.

De Taiwanese producent Asus heeft in maart al gewaarschuwd voor prijsstijgingen van computercomponenten, zoals grafische kaarten en moederborden. Daarmee dreigen weer hogere prijzen voor apparaten met chips erin. Na auto's, waarvan sommige modellen nu bepaalde functies moeten missen, zijn televisietoestellen aan de beurt om gevolgen van het chiptekort te ondergaan.

Basaal en basiscomponenten

De prijzen voor grotere tv's zijn de afgelopen maanden in de Verenigde Staten sterk gestegen. Marktonderzoeker NPD meldt prijsstijgingen van wel 30%, in vergelijking met afgelopen zomer, zo schrijft Ars Technica. Deze hogere prijzen zijn een direct gevolg van het huidige, wereldwijde tekort aan chips. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voordat andere producten volgen; met schaarste of ook met prijsstijgingen.

In het geval van tv's gaat het om relatief basale elektronica, die wordt gemaakt in relatief oudere fabrieken. Deze elektronica doet echter wel dienst in een veelvoud aan apparaten met een scherm. Bovendien hebben chipproducenten zich qua investeringen meer gericht op geavanceerde productiefaciliteiten, voor modernere chips, waardoor fabricage van basale elektronica niet valt op te schalen, aldus Ars Technica.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.