Innovatie & Strategie

Branche
NXP-kantoor

Chipmaker NXP snijdt in prognoses om coronacrisis

Vraag naar chips neemt af door coronacrisis.

© NXP
7 april 2020

Vraag naar chips neemt af door coronacrisis.

De Eindhovens chipmaker NXP Semiconductors kampt met negatieve effecten van het nieuwe coronavirus. Topman Richard Clemmer spreekt in een update over een minder dan verwachte vraag naar chips bij eindklanten. Daardoor zal het resultaat in het eerste kwartaal fors lager uitvallen dan eerder gedacht.

In de eerste maanden van het jaar zal de omzet van NXP 3,5 procent lager zijn dan in na het eerste kwartaal van 2019. Eerder rekende NXP nog op een stijging van de omzet met 6,3 procent, maar dat was voordat het Covid-19 virus wereldwijd om zich heen greep. NXP's eerdere voorspelling was van begin maart, toen bijvoorbeeld in China al sprake was van grote problemen door het virus.

Domino-effect

De Nederlandse chipproducent voorziet verder een operationele winst van 68 miljoen dollar, tegen 179 miljoen dollar bij een eerder raming. NXP is één van de belangrijkste spelers wereldwijd voor chips die gebruikt worden in auto's. Doordat verschillende bedrijven hun fabrieken tijdelijk op slot gooiden, heeft dat ook de vraag naar chips van NXP geraakt. De impact is volgens topman Clemmer groter dan voorzien. In maart sprak hij al van enige herstel op de markten waar het virus al had huisgehouden. Het bedrijf besloot ook voor 150 miljoen dollar aan chips niet uit te leveren.

NXP komt eind april met meer details.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.