Innovatie & Strategie

Infrastructuur
contactloos betalen

Chip wint eindelijk van tape bij Mastercard

Strip op creditcard verdwijnt.

© Shutterstock Jacob Lund
17 augustus 2021

Strip op creditcard verdwijnt.

Mastercard gaat de klassieke magneetstrip met digitale kaartinformatie uitfaseren. Vanaf 2024 kunnen banken in Europa geen creditcard en debitcards meer uitgeven met een magneetstrip. De banken in de VS krijgen drie jaar langer de tijd voor de omschakeling.

Uiteindelijk wil de organisatie dat banken wereldwijd vanaf 2029 wereldwijd alleen nog maar betaalpassen met een chip naar klanten sturen, meldt ZDNet. Vanaf 2033 moeten alle oude kaarten die nog een magneetstrip hebben, zijn vervallen. De uitfasering neemt dus nog 12 jaar in beslag. Die tijd is nodig om alle acceptanten die nog gebruik maken van de magneetstrip de tijd te geven hun apparatuur om te bouwen of te vervangen.

De chip is veel robuuster en veiliger dan de magneetstrip, die makkelijker beschadigd raakt in het gebruik en bovendien de data op de kaart minder goed kan beschermen. Gebruikers raken daar ook steeds meer van overtuigd. Volgens onderzoek uit december vorig jaar onder Amerikaanse gebruikers van kaarten van de organisatie, gaf meer dan de helft van de respondenten aan dat ze liever de chip gebruikten, waarbij veiligheid het belangrijkste argument was. Toch gaf nog altijd 11% aan liever de kaart door de terminal te trekken. Dat percentage daalt echter tot 9% nadat de gebruikers ervaring hebben met contactloos betalen met de chip.

Europa  voorop

In Europa is het gebruik van contactloos betalen al veel meer ingeburgerd, vandaar dat Europese banken het spits afbijten met de transitie naar chip-only. Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank uit december blijkt dat in Nederland in oktober 2020 al 67% van de betalingen aan de kassa contactloos verliep. De coronapandemie heeft een extra impuls gegeven. Mensen vinden contactloos betalen hygiënischer.

De andere betaalorganisaties hebben nog geen plannen gemaakt om de magneetstrip aan de kant te schuiven.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.