Innovatie & Strategie

Governance
Xi Jinping

Chinese techbedrijven delen algoritmes met Beijing

Overheid China begint aan regulering algoritmes.

President Xi Jinping (rechts) © Whitehouse.gov
15 augustus 2022

Overheid China begint aan regulering algoritmes.

Chinese internetbedrijven als Alibaba, Tencent en TikTok-moeder ByteDance hebben voor het eerst informatie over hun algoritmes gedeeld met de Chinese overheid. De internetwaakhond van de Aziatische grootmacht publiceerde een lijst met omschrijvingen van algoritmes van dertig internetdiensten.

De precieze stukken softwarecode gaf de Chinese internetwaakhond niet vrij. Het is onduidelijk of de techbedrijven die wel in vertrouwen hebben gedeeld.

Concurrentie-onderscheidend

De algoritmes, die bijvoorbeeld bepalen welke TikTok-filmpjes gebruikers te zien krijgen of welke reclames mensen voorgeschoteld krijgen, worden gezien als het geheime ingrediënt dat veel internetdiensten en apps helpt zich te onderscheiden. Bedrijven houden de precieze werking daarvan geheim omdat hun diensten anders gekopieerd kunnen worden.

China stelde in maart regels in die bedrijven verplichten deze geheimen met de overheid te delen. Beijing zou daarmee willen voorkomen dat de gegevens van burgers worden misbruikt, of dat ze worden uitgebuit of uitgesloten door AI-gedreven beslissingen. De autoriteiten gebruiken de wetgeving echter ook om de macht van techbedrijven in te perken, iets waar de Chinese overheid al langer mee bezig is.

1
Reacties
Bop 18 augustus 2022 15:47

Lachwekkend. De Chinese overheid bezig om hun burgers en de wereld te 'beschermen'.

Nu het echte verhaal.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.