Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese techbedrijven delen algoritmes met Beijing

Chinese internetbedrijven als Alibaba, Tencent en TikTok-moeder ByteDance hebben voor het eerst informatie over hun algoritmes gedeeld met de Chinese overheid. De internetwaakhond van de Aziatische grootmacht publiceerde een lijst met omschrijvingen van algoritmes van dertig internetdiensten.
China-president Xi Jinping
© Whitehouse.gov
Whitehouse.gov

De precieze stukken softwarecode gaf de Chinese internetwaakhond niet vrij. Het is onduidelijk of de techbedrijven die wel in vertrouwen hebben gedeeld.

Concurrentie-onderscheidend

De algoritmes, die bijvoorbeeld bepalen welke TikTok-filmpjes gebruikers te zien krijgen of welke reclames mensen voorgeschoteld krijgen, worden gezien als het geheime ingrediënt dat veel internetdiensten en apps helpt zich te onderscheiden. Bedrijven houden de precieze werking daarvan geheim omdat hun diensten anders gekopieerd kunnen worden.

China stelde in maart regels in die bedrijven verplichten deze geheimen met de overheid te delen. Beijing zou daarmee willen voorkomen dat de gegevens van burgers worden misbruikt, of dat ze worden uitgebuit of uitgesloten door AI-gedreven beslissingen. De autoriteiten gebruiken de wetgeving echter ook om de macht van techbedrijven in te perken, iets waar de Chinese overheid al langer mee bezig is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in