Development

Software-ontwikkeling
Chinese developers

China's bijdragen aan open source in turbo-stand

Positie China in wereldwijd gebruikte softwareontwikkeling groeit snel.

© CC By SA 2.0 - Flickr.com Official GDC
27 augustus 2019

Positie China in wereldwijd gebruikte softwareontwikkeling groeit snel.

Rond de eeuwwisseling bestond softwareontwikkeling in China praktisch niet. Vanaf 2011 werken Chinese ontwikkelaars op grote schaal actief mee aan opensourceprojecten. Nu al vormen Chinese ontwikkelaars het op twee na grootste blok 'contributors'.

Volgens de Cloud Native Computing Foundation staat China op de derde plek van de ranglijst van landen die de meeste ontwikkelaars leveren aan grote opensourceprojecten. Het gaat dan bijvoorbeeld over Kubernetes, het opensourceplatform waarmee containers in de cloud kunnen worden beheerd. 

Volgens GitHub staan Chinese ontwikkelaars zelfs op de tweede positie als het gaat om individuen die een bijdrage leveren aan repositories op het GitHub-platform.

Softwareontwikkeling topprioriteit

Dit alles is het resultaat van een krachtig beleid van de Chinese overheid die sinds 2001 de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige software als topprioriteit heeft bestempeld voor de economische groei van het land.

De grote aandacht voor open source is deels ingegeven door economische motieven en door de wens te kunnen integreren met de rest van de wereld. Maar de ontwikkeling wordt ook ingegeven doordat China zich steeds beter wil confirmeren aan de internationale normen op het gebied van intellectueel eigendom, zegt Ying Li, bij VMware vice president voor de Chinese markt, tegen TechRepublic.

Handelsblokkade nog geen effect

De start van het grootschalig gebruik van open source software in China begon na de introductie van Android. Maar de ontwikkelaars in het land hadden al snel door dat je het meest uit open source software haalt als je actief bijdragen levert. En dat komt nu sterk terug in de statistieken. Deze ontwikkeling kan een harde stop doormaken wanneer handelsverboden van de Amerikaanse regering de toegang tot GitHub en Apache Software Foundation Projects dwarsbomen. Tot nog toe is dat niet het geval en daar profiteren zowel de Chinese als Europese en Amerikaanse ontwikkelaars van. Wanneer de bijdragen van de Chinese ontwikkelaars wegvallen, betekent dat een serieuze aderlating voor opensourceprojecten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.