Beheer

Security
China wil wereldwijde standaarden voor gegevensbeveiliging

China wil wereldwijde standaarden voor gegevensbeveiliging

"Individuele landen zouden andere landen pesten en op bedrijven jagen", aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken.

8 september 2020

"Individuele landen zouden andere landen pesten en op bedrijven jagen", aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken.

China pleit voor een wereldwijd initiatief dat standaarden moet neerzetten voor gegevensbeveiliging. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vandaag. Het initiatief is een reactie op de Amerikaanse beschuldigingen dat diensten zoals TikTok en WeChat gebruikersinformatie delen met Peking.

Het initiatief moet voorkomen dat technologiebedrijven achterdeurtjes in hun producten en diensten inbouwen, waardoor gegevens illegaal kunnen worden verkregen. Ook wordt opgeroepen om de soevereiniteit, jurisdictie en gegevensbeheerrechten van andere landen te respecteren.

De Chinese regering claimt dat het met de plannen de internationale samenwerking op dit terrein wil verbeteren in een tijd waarin "individuele landen andere landen pesten en op bedrijven jagen", aldus Yi. De Amerikaanse president Donald Trump zette naast de app TikTok ook al Huawei en Tencent op een zwarte lijst, omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid zouden zijn.

Overname van ByteDance

De Chinese eigenaar ByteDance van TikTok heeft tot 15 september om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Daarna wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Onder meer Microsoft zou samen met supermarktconcern Walmart in de race zijn voor de overname.

De door China opgestelde internationale regels passen in een langere traditie van het proberen te beheersen van informatiestromen die het land binnenkomen. De regering controleert en censureert het internet en beperkt onder meer al jarenlang de toegang tot onder meer Twitter en Facebook.

2
Reacties
M. Commandeur 08 september 2020 23:17

China is kampioen in gegevensbescherming: geen vrije journalistiek, digitale muur (Great firewall), geheimhouding (en gijzelen) van de Tibetaanse Panchen Lama, geheimzinnigheid over concentratiekampen voor honderduizend Oeigoeren, landen intimideren geen contacten te hebben met o.a. Taiwan, etc. etc.
Wrang en schokkend om China te horen voorstellen dit te 'standaardiseren'.

Bop 08 september 2020 17:50

Ha-ha, dit is LACHWEKKEND!

De WOLF die graag wil helpen de geitjes te beveiligen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.