Overslaan en naar de inhoud gaan

China wil wereldwijde standaarden voor gegevensbeveiliging

China pleit voor een wereldwijd initiatief dat standaarden moet neerzetten voor gegevensbeveiliging. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vandaag. Het initiatief is een reactie op de Amerikaanse beschuldigingen dat diensten zoals TikTok en WeChat gebruikersinformatie delen met Peking.
Chinese vlag
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het initiatief moet voorkomen dat technologiebedrijven achterdeurtjes in hun producten en diensten inbouwen, waardoor gegevens illegaal kunnen worden verkregen. Ook wordt opgeroepen om de soevereiniteit, jurisdictie en gegevensbeheerrechten van andere landen te respecteren.

De Chinese regering claimt dat het met de plannen de internationale samenwerking op dit terrein wil verbeteren in een tijd waarin "individuele landen andere landen pesten en op bedrijven jagen", aldus Yi. De Amerikaanse president Donald Trump zette naast de app TikTok ook al Huawei en Tencent op een zwarte lijst, omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid zouden zijn.

Overname van ByteDance

De Chinese eigenaar ByteDance van TikTok heeft tot 15 september om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Daarna wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Onder meer Microsoft zou samen met supermarktconcern Walmart in de race zijn voor de overname.

De door China opgestelde internationale regels passen in een langere traditie van het proberen te beheersen van informatiestromen die het land binnenkomen. De regering controleert en censureert het internet en beperkt onder meer al jarenlang de toegang tot onder meer Twitter en Facebook.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in