Innovatie & Strategie

Security
Xi Jinping

China ontkent hacken van overheden en bedrijven

Beschuldigingen van EU, VS, NAVO et al zijn volgens China ongegrond, onverantwoord en kwaadaardig.

President Xi Jinping (rechts) © Whitehouse.gov
20 juli 2021

Beschuldigingen van EU, VS, NAVO et al zijn volgens China ongegrond, onverantwoord en kwaadaardig.

China heeft dinsdag ontkend verantwoordelijk te zijn voor de hack van duizenden overheidsinstanties en bedrijven via kwetsbaarheden in Microsoft Exchange. De Aziatische grootmacht is daar formeel van beschuldigd door de Europese Unie, de Verenigde Staten, de NAVO en bondgenoten waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië, Japan en Canada.

Kort na de onthulling van de reeks grote hackaanvallen via Exchange heeft Microsoft zelf al gewezen naar Chinese hackers. Deze daders zouden vanuit China hebben geopereerd, en naast informatie voor spionage ook uit zijn geweest op bedrijfsgeheimen en losgeld voor eigen gewin. De EU, VS, NAVO en een reeks landen houden nu China verantwoordelijk voor de cyberaanvallen. Deze zouden met medeweten of zelfs op aansturing van de Chinese overheid zijn uitgevoerd.

'Aanvallers in overheidsdienst'

De huidige regering van de Verenigde Staten stelt dat de hackers op de loonlijst van het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid stonden. "Landen die zich verantwoordelijk gedragen herbergen niet welbewust cybercriminelen, laat staan dat ze hen ondersteunen of met hen samenwerken", zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maandag. Vier Chinese mannen, waarvan drie in overheidsdienst, zijn formeel in staat van beschuldiging gesteld.

De Chinese ambassade in Nieuw-Zeeland noemt deze beweringen dinsdag "ongegrond", "onverantwoord" en "kwaadaardig". Volgens de Chinese ambassade in Australië zijn bovendien juist de VS de "wereldkampioen" in cyberaanvallen. Het zijn de VS die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan afluisterpraktijken, "onder meer bij zijn eigen bondgenoten", aldus de ambassade in een verklaring.

Snowden-onthullingen

Daarmee haalt China de onthullingen aan van klokkenluider Edward Snowden. De door hem geopenbaarde hackoperaties van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) hebben wereldwijd voor schrik en ophef gezorgd. Dit niet alleen vanwege de reikwijdte van het spionagewerk, maar ook van het ondermijnende effect voor IT-security.

In de ontkenning van hackaanvallen door China beschuldigt de Chinese ambassade in Australië de overheid van dat land ervan de retoriek van Washington te papegaaien. De Chinese ambassade in Nieuw-Zeeland stelt dat er gezien "de virtuele aard van cyberspace" wel duidelijk bewijs moet zijn voor het onderzoeken en identificeren van cybergerelateerde incidenten. Attributie van hacks is vaak een lastig punt voor security-onderzoekers en overheden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.