Overslaan en naar de inhoud gaan

'China doet kinderprogrammeertaal Scratch in de ban'

De kinderprogrammeertaal Scratch is volgens diverse bronnen geblokkeerd in China. De taal, waarmee kinderen leren programmeren, wordt door 3 miljoen mensen in China gebruikt. Wereldwijd heeft de taal bijna 60 miljoen gebruikers.
iPad op school
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Scratch is ontwikkeld door de Lifelong Kindergarten Group bij MIT Media Lab. Kinderen kunnen met de taal onder meer interactieve verhalen en games maken en op die manier leren programmeren. Daarbij zijn ze nog niet bezig met het uittypen van regels code, maar combineren de kinderen blokken om het programma iets te laten doen.

De taal is dus zowel wereldwijd als in China populair. Maar in China kunnen kinderen niet langer met de taal aan de slag, meldt TechCrunch op basis van meldingen uit meerdere bronnen. Op 14 augustus maakte een Scratch-gebruiker bijvoorbeeld al melding van de blokkade. Volgens Greatfire.org - een organisatie die censuur op het internet monitort - is de website waar Scratch beschikbaar is sinds 20 augustus helemaal geblokkeerd in China.

Staatsmedia in het Aziatische land schrijven dat Scratch geblokkeerd is omdat het "een grote hoeveelheid vernederende, neppe en lasterlijke content over China bevat". Zo worden Hong Kong, Macau en Taiwan als losse landen gezien in het programma. Daarmee voldoet Scratch volgens de media niet aan de lokale regels van het land. 

Nu nog wel te gebruiken

Chinese gebruikers kunnen voor nu nog wel aan de slag met Scratch, ondanks de blokkade. De editor kan namelijk ook gedownload worden en offline gebruikt worden. Gebruikers die de software geïnstalleerd hebben, kunnen er dus nog wel mee werken. Of ze in de toekomst nog updates kunnen ontvangen van de software, is echter onduidelijk. 

Het team achter Scratch heeft nog niet op de blokkade gereageerd, meldt TechCrunch. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in