Innovatie & Strategie

Infrastructuur
zelfrijdende auto

China bouwt 5G-snelweg, onder andere voor zelfrijdende auto's

De betrokken telecomprovider plaatst nog dit jaar tweeduizend 5G-basisstations in de omgeving van de snelweg.

© Blackberry
14 februari 2019

De betrokken telecomprovider plaatst nog dit jaar tweeduizend 5G-basisstations in de omgeving van de snelweg.

China Mobile, een telecomprovider in handen van de Chinese overheid, bouwt een heuse 5G-snelweg. Als die voltooid is, wil de provider onder andere experimenteren met zelfrijdende auto's en slimme tolpoorten. 

De 5G-snelweg wordt aangelegd in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. In de stad staan nu 31 basisstations voor 5G-internet. In de loop van dit jaar moeten daar nog eens tweeduizend basisstations bijkomen, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua. China Mobile heeft grote plannen met de nieuwe snelweg. 

Slimme tolpoortjes

Het eerste experiment wordt het plaatsen van slimme tolpoortjes die (zelfrijdende) auto's automatisch doorlaten. Huidige tolovergangen inclusief menselijke medewerkers moeten - als het goed is - overbodig worden. China Mobile wil ook real-time verkeersinformatie verzamelen en analyseren en deze data gebruiken voor verkeersvoorspellingen. Hier wil de telecomprovider kunstmatige intelligentie voor inzetten. 

Zelfrijdende auto's op de snelweg

Het is de bedoeling dat straks ook zelfrijdende auto's de snelweg op mogen. China Mobile heeft een hier een aanvraag voor gedaan, al is het nog niet duidelijk of en zo ja wanneer die wordt goedgekeurd. De snelweg wordt in ieder geval opengesteld voor reguliere auto's. De kans bestaat dus dat zelfrijdende auto's straks tussen menselijke bestuurders gaan rijden. Dit ligt in veel (Westerse) landen gevoelig omdat er twijfels zijn over de veiligheid. 

In Aziatische landen en de VS worden al meer tests gedaan met zelfrijdende auto's, ook in combinatie met een 5G-netwerk. Vooral Zuid-Korea is hier veel mee bezig, schrijft VentureBeat

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.