Beheer

Security
Datalek

Check nu of één van je accounts gehackt is

3,8 miljard inloggegevens behorend bij 3 miljard e-mailadressen liggen op straat dankzij datalekken.

© Shutterstock
4 juli 2017

3,8 miljard inloggegevens behorend bij 3 miljard e-mailadressen liggen op straat dankzij datalekken.

Troy Hunt verzamelt inloggegevens die bij datalekken zijn buitgemaakt en vervolgens openbaar werden. Dat aantal loopt snel op.

In één jaar tijd heeft Hunt 115 datalekken toegevoegd aan de toch al imposante lijst van 110 die hij vorig jaar had aangelegd, meldt de NOS. Die 225 datalekken zijn te samen goed voor 3,8 miljard inloggegevens behorend bij 3 miljard e-mailadressen. Om hoeveel mensen het gaat is niet duidelijk; sommigen zullen verschillende e-mailadressen gebruikt hebben bij de sites die zich hebben laren hacken. Behalve om de inlognamen gaat het daarbij in voorkomende gevallen ook om wachtwoorden en mogelijk zelfs ceditcardgegevens.
 

 

Hunt heeft de gegevens verzameld om mensen een eenvoudige methode te geven om vast te stellen of hun gegevens wel eens uitgelekt zijn. Bedrijven die een datalek hebben meegemaakt, zijn daar niet altijd even open over, namelijk. Door gegevens waarvan bekend is dat ze uitgelekt zijn op één plek te verzamelen, kan men zelf makkelijk controleren of maatregelen zijn geboden, is het idee.

Hunt publiceert de e-mailadressen waarvan bekend is dat ze bij een datalek betrokken  zijn geweest - na controle of het bestand in kwestie authentiek is - op de website Have I Been Pwnd. Wie nu op de gedachte komt om te controleren of een kennis, collega of partner wel eens op datingsites Badoo en Ashley Maddison is geweest, zal Hunt teleurstellen. Controleren of je mailadres bij de datalekken van die sites is buitgemaakt, kan alleen via een linkje dat wordt toegestuurd aan het opgegeven mailadres. Voor hackers is zijn database ook niet echt interessant. Meer dan het e-mailadres en de datalekken waar dat in is aangetroffen bevat Hunts website niet.

Hunt biedt wel de mogelijkheid om je te laten waarschuwen als je mailadres opduikt in een toekomstig datalek. je kunt er ook voor kiezen om de gegevens van jouw mailadres(sen) te laten verwijderen. Dat doet Hunt allemaal gratis, al biedt hij wel de mogelijkheid voor een donatie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.