Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
AI met mens

ChatGPT: digitale speurneus voor rechercheurs?

Grote taalmodellen van onschatbare waarde voor forensisch onderzoek.

© Shutterstock Blue Planet Studio
9 februari 2023

Artificial Intelligence (AI) wordt een gamechanger voor een veiliger samenleving. De inzet ervan zal het forensisch onderzoeksveld ingrijpend veranderen. ChatGPT zorgt nu al voor een versnelling van de inzet van AI, ziet Hans Henseler. De ideale digitale speurneus is het niet, maar een slimme assistent kan het zeker wel worden.

AI-technologie wordt nu al gebruikt in bijvoorbeeld gezichts- en spraakherkenning. Uit de chatdienst Encrochat werden bijvoorbeeld 25 miljoen berichten onderschept die met de inzet van deeplearningtechnieken gefilterd konden worden op misdrijven als ontvoeringen, liquidaties en zo werden voorkomen. Met het beschikbaar komen van ChatGPT eind november is de inzet van AI in een stroomversnelling gekomen. ChatGPT is een groot taalmodel dat ontwikkeld is door OpenAI, De  afgelopen maanden kwam het enorm in de belangstelling vanwege zijn unieke vermogen om in een natuurlijke dialoog vragen te beantwoorden over een breed scala aan onderwerpen die het gezien heeft tijdens het leerproces.

Slimme student

ChatGPT blijkt een slimme student, het kan wellicht ook rechercheurs helpen bij het efficiënter en effectiever onderzoeken van zaken met digitaal bewijs. Bijvoorbeeld door het vertalen van onderzoeksvragen in natuurlijke taal naar gestructureerde zoekopdrachten, waardoor rechercheurs sneller het juiste bewijs kunnen vinden zonder dat ze een geavanceerde zoektaal hoeven te leren (zie kader: Hulp bij het schrijven van zoekvragen). Ook kan ChatGPT digitale sporen zoals e-mails, chatberichten en browsergeschiedenis doorlezen en op verzoek samenvatten, waardoor rechercheurs snel kunnen zien wie, wat, waar en of wanneer iets is gebeurd (zie kader: Samenvatten van informatie). ChatGPT kan ook verbanden tussen data analyseren, zoals herhaaldelijk genoemde e-mailadressen of telefoonnummers, waardoor rechercheurs interactief snel belangrijke personen en relevante onderwerpen kunnen identificeren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!