Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Kopano

CERN ruilt Microsoft Exchange in voor compatibel alternatief

CERN verlaat in 2020 Microsoft Exchange, met 40.000 mailboxen en 60 TB aan mail.

© Kopano
18 december 2019

CERN verlaat in 2020 Microsoft Exchange, met 40.000 mailboxen en 60 TB aan mail.

Wetenschapsinstituut CERN heeft plannen onthuld om komend jaar af te stappen van zijn gebruik van Microsoft Exchange. CERN voert doelbewust een breed IT-project door om te ontkomen aan vendor lock-in en kijkt daarbij specifiek naar Microsoft. Het project heet dan ook 'Microsoft Alternatives' (MALT). Het gekozen alternatief voor het veelgebruikte Exchange is het open source Kopano, van Nederlandse bodem.

De voorgenomen migratie weg van het nu gebruikte Exchange begint met een on-premise pilot. Dat proefproject gebruikt de Kopano-software van de gelijknamige Delftse leverancier. Kopano is voortgekomen uit de open source groupware Zarafa, die ook van Nederlandse herkomst is. De huidige maildienst van CERN omvat zo'n 40.000 mailboxen met daarin een totaal van ongeveer 60 terabyte aan maildata. De CERN-gemeenschap telt 20.000 gebruikers.

Vluchten voor prijsverhoging

De exitplannen voor Microsofts mail- en agendasoftware zijn eind vorige maand onthuld op een netwerkbijeenkomst van CERN in thuisland Zwitserland. Daar is de strategie voor deze migratie uiteengezet in een presentatie door CERN's IT-ingenieur Giacomo Tenaglia. Dit wordt nu gemeld door het Open Source Observatory (OSOR), een nieuwssite over open source die valt onder het EU-samenwerkingsplatform Joinup. Tenaglia is verantwoordelijk voor de mail- en samenwerkingsdiensten bij het Europese onderzoeksinstituut en heeft daarbij ook de FOSS-strategie onder zijn hoede.

CERN heeft zijn MALT-project in 2018 opgezet en in juni 2019 aangekondigd, wat toen ook in het nieuws is gekomen. Verhoging van Microsofts licentiekosten was de katalysator. CERN verloor namelijk zijn status als academisch instituut voor gebruik van Microsofts software. In plaats daarvan werd een licentiemodel per-gebruiker van toepassing. Dit kwam neer op een kostenverhoging van een factor 10. CERN heeft voor die prijsstijging nog wel een overgangsperiode weten uit te onderhandelen, wist ZDnet afgelopen zomer te melden.

Vermijden van lock-in

MALT moet komend jaar al de eerste stappen weg van Microsoft Exchange zetten. De missie van MALT is het zoeken (en vinden) van FOSS-oplossingen en -producten (free and open source software) met eenvoudige exitstrategieën en lage overtapkosten, zo valt te lezen in de presentatie van Tenaglia. Daarbij wordt expliciet het vermijden van vendor lock-in genoemd.

De pilot met Kopano's software wordt gevalideerd met zowel standaardgebruikers bij CERN als ook met mensen die meer geavanceerde mogelijkheden gebruiken. Volgens de plannen wordt de webapp van Kopano ingezet als volwaardige client voor back-end die dan mail- en andere functionaliteit biedt. In het kader van MALT wordt niet alleen naar maildiensten gekeken. Zo worden onder meer ook identity-management, applicatiebeheer, kantoorsoftware (office suite), content management systeem (CMS) en platform-as-a-service (PaaS) meegenomen in de gang naar vrijere alternatieven.

Niet alleen Exchange

CERN heeft een nu een portalsite opgezet waar het een uitgebreide lijst biedt van de diensten die het gebruikt, welke producten het daarvoor in overweging heeft, en wat de status is qua de pilotprojecten en implementaties. Behalve Kopano worden daar oplossingen en technologieën genoemd als WebRTC, OwnCloud, EOS, Open- of LibreOffice, OpenShift, Wordpress, Jekyll, Drupal, en ElasticSearch. Daarnaast biedt de lijst echter ook generieke opties voor alternatieven, zoals 'account management', 'hardened pc's', 'self sustained desktops', 'another antivirus' en 'microservices'.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.