CEO VMware: ‘Omslagpunt in virtualisatie bereikt’

22 oktober 2010

Maritz stelde vast dat traditionele besturingssystemen als Windows en Linux langzaamaan hun greep verliezen op de apparatuur in het datacentrum. “Ze verdwijnen niet helemaal, maar vervagen naar de achtergrond”, aldus chief executive officer (CEO) Maritz, die zelf ooit bij Microsoft verantwoordelijk was voor diverse versies van Windows.

Naast de oude operating systems is een nieuwe softwarelaag in opkomst die alle hulpmiddelen in het datacentrum coördineert: servers, geheugen, opslag en netwerken. Deze ‘nieuwe infrastructuur’, zoals Maritz het uitdrukte, is slechts een middel om applicaties op te kunnen draaien. Het is volgens hem zaak alle onderliggende resources in het datacentrum tot één reusachtige ‘computer’ aaneen te smeden die zoveel mogelijk automatisch kan worden beheerd.

Kosten beteugeld
Op die manier kunnen de operationele kosten worden beteugeld, nadat virtualisatie in eerste instantie vooral de hardwarekosten heeft gedrukt door consolidatie en een hogere benuttingsgraad. Maritz wees erop dat bedrijven voor elke dollar die ze aan IT-infrastructuur uitgeven, 6 tot 10 dollar kwijt zijn aan management en automatisering.

Met het nieuwe product vCloud Director, ontwikkeld onder de codenaam Redwood, kunnen bedrijven een reservoir van virtuele resources beheren. VMware noemt dat een virtueel datacentrum. Het bedrijf werkt samen met serviceproviders om klanten in staat te stellen hun virtuele datacentra in de cloud bij een serviceprovider te plaatsen. Maritz: “Je hoort vaak dat die clouds mistig zijn en je erin gevangen kunt raken. Daarom is het net zo belangrijk dat je die applicaties ook weer terug naar binnen kunt halen.”

Opruiming houden in toepassingen
Terwijl organisaties nu doorgaans hun bestaande applicaties naar een gevirtualiseerde infrastructuur overbrengen, brak Maritz een lans voor vernieuwing van de toepassingen zelf. “Het kan steeds lastiger worden om je klanten te bedienen met applicaties van de vorige eeuw. Er is een nieuwe generatie van applicaties voor de enterprise nodig en een nieuw platform waarop ze worden gebouwd.” In één adem noemde de topman van VMware open-sourceprogrammeerkaders als het Spring Framework en Ruby on Rails. VMware wil hier volgens Maritz op aansluiten met zijn managementtools en gemeenschappelijke diensten.

Een ander probleem dat op organisaties afkomt, is de aanzwellende vloed van nieuwe, draagbare apparaten. “Het managen van Windows-desktops is nog maar net voorbij of er komt een nieuw beestje binnenhollen, de iPad. De IT-afdeling krijgt ze niet meer weg. Dat is echt een uitdaging”, vond Maritz. VMware geeft zelf het voorbeeld door een iPad-applicatie te ontwikkelen die toegang geeft tot de meest gebruikte functies van het beheergereedschap vCenter. De app komt eind dit jaar beschikbaar, verwacht hoofd Technologie Steve Herrod.

De Europese editie van VMworld trok dit jaar ruim 6000 deelnemers, terwijl op 5000 was gerekend. Daarmee is de groeicurve van de afgelopen paar jaar – 4700 deelnemers in 2009 en 4500 in 2008 – ondanks de economische malaise voortgezet. Samen met de Amerikaanse editie, een maand eerder, kwamen dit jaar 23.000 bezoekers op VMworld af.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!