Management

Branche
CeBIT 2016

CeBIT zet vol in op digitalisering

Digitalisering, dat was het toverwoord op de CeBIT in Hannover dit jaar.

17 februari 2016

Frese gaf daarmee aan dat de CeBIT vooral een platform voor de toekomst wil zijn, in plaats van de computerbeurs van vroeger. “Digitalisering moet bovenaan alle agenda’s komen te staan, niet alleen zakelijk maar zeer zeker ook politiek en sociaal. Op de CeBIT van dit jaar hebben we meer dan 500 concrete voorbeelden kunnen tonen, zowel van digitalisering als het Internet of Things”, aldus de tevreden directeur van CeBIT na afloop van de beurs.

Sinds 2014 zijn de bezoekersaantallen weer ietsje gestegen, na een lange periode van vrije val. In het topjaar 2001 waren er ruim meer dan 800.000 bezoekers, tegenwoordig knijpen de organisatoren hun handen al dicht als de bezoekersaantallen boven de 200.000 blijven. Dit jaar lag het bezoekersaantal op 214.000, ongeveer net zoveel als vorig jaar.

Ook het aantal tentoonstellingshallen is in die jaren sterk gekrompen. Waren er in 2003 nog 27 hallen in gebruik, dit jaar waren het er een stuk of 13, waarbij een van de hallen zelfs geheel was ontruimd voor het evenement Dronemasters. Daar konden gebruikers en fabrikanten laten zien wat mogelijk is met drones, met een sterke nadruk op zakelijk gebruik.

De drones van tegenwoordig zijn groot en krachtig en kunnen met gemak een zware ­foto- of videocamera mee naar boven nemen. Via de camera kunnen allerlei taken worden verricht, waarvoor een mens geen halsbrekende toeren meer hoeft uit te halen. Inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals bovenin hoogspanningsmasten, bijvoorbeeld. Het spelelement ontbrak ook niet, in de vorm van een behendigheidsrace voor kleine en grote drones.

Partnerland

Ieder jaar heeft de CeBIT een partnerland, dat extra in de schijnwerpers wordt gezet. Dit jaar was dat Zwitserland, vandaar dat de president van dat land, Johann Schneider-Ammann, samen met bondskanselier Angela Merkel de ­officiële opening verrichtte.

Tijdens een rondgang lieten beiden zich bijpraten over het project Code your Life, een initiatief van Microsoft Deutschland. Dit project heeft als subtitel ‘Programmeren voor de toekomst’ en richt zich vooral op jongens en meisjes tussen de 10 en 14 jaar. Over een jaar of tien zal op de arbeidsmarkt 90 procent van alle werkers digitale kennis nodig hebben en hoe eerder je daarmee begint, des te beter blijft die kennis hangen.

“We willen de kinderen spelenderwijs aan het programmeren zien te krijgen, daar hebben ze op latere leeftijd alleen maar baat bij”, zei Sabiene Bendiek, leider van het project bij Microsoft Deutschland. Aan Code your Life doen in elk geval kinderen uit Duitsland en Zwitserland mee, Microsoft bekijkt nog of dit plan ook in niet-Duitstalige landen gelanceerd kan worden. Nederland kent soortgelijke initiatieven al, in de vorm van Girls Day en de Programming Pizza Parties, beide georganiseerd door VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Innovatie in 3D

Speciale aandacht was er voor scanners die een ruimtelijke vorm snel kunnen opnemen en omzetten in een computermodel. Dat kan een dood voorwerp zijn, maar ook een mens van vlees en bloed. HPE toonde zo’n scanner waarmee iemand zich – na een geslaagde scanbeurt – kan uitdossen in allerlei soorten virtuele ­kleding. Dit moet het winkelen aangenamer maken, doordat niet steeds de gang naar de paskamer hoeft te worden gemaakt. Zit een kledingstuk eenmaal virtueel goed, dan kan het altijd nog echt worden gepast.

Ruimtelijke modellen kunnen met een 3D-printer worden vertaald naar een tastbaar voorwerp zoals bleek op de stand van BigRep. Het woordje Big is hier goed gekozen, want het bedrijf maakt de grootste 3D-printers ter wereld, waarmee ook zeer grote voorwerpen in één keer kunnen worden gemaakt.

Internet of Things

Een van de andere pijlers van de CeBIT is het Internet of Things, een nog jonge tak van industrie, die wordt gezien als een springplank voor digitalisering. Over vier jaar al, zullen meer dan 50 miljard systemen en systeempjes een aansluiting hebben op internet. Wat er technisch al mogelijk is, was te zien in het IoT/M2M-paviljoen op de CeBIT.

IoT kan worden ingebouwd in bestaande voorwerpen, zo toonde SAP een straatlantaarn met sensoren voor luchtkwaliteit en eventuele overstromingen. De paal kan tevens fungeren als intelligente laadpaal voor elektrische auto’s. Intel toonde een sensor-array, bedoeld voor een wijngaard, waarmee de wijnboer het rijpingsproces van zijn druiven via een smartphone in de gaten kan houden.

Zelfs de mens kan zich laten koppelen aan het IoT, door een RFID-chip te laten implanteren onder de huid. Met een dikke injectienaald is dat binnen een paar seconden gebeurd en vervolgens kan de persoon speciale sloten open klikken door er alleen maar zijn hand bij te houden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!