Beheer

Security

CeBIT: Palmscanner maakt identiteitsfraude lastiger

5 maart 2013
Fujitsu heeft op de eerste dag van de vakbeurs CeBIT een beveiligingssysteem op basis van handpalmscanners gepresenteerd. De PalmSecure gebruikt unieke aderpatronen om iemands identiteit te verifiëren.

Volgens Fujitsu is het scannen van een handpalm betrouwbaarder en makkelijker dan traditionele authenticatiemethodes zoals een chippas in combinatie met een pincode. De techniek kan volgens de fabrikant worden ingezet om identiteitsfraude te bestrijden.

De gebruiker hoeft geen pasjes bij zich te hebben of wachtwoorden of pincodes te onthouden. Bovendien is de techniek simpeler en goedkoper te implementeren dan die van de eveneens zeer betrouwbare irisscan die bijvoorbeeld op Schiphol wordt gebruikt voor identificatie van frequentie luchtreizigers.

Contactloze scanner herkent uniek aderpatroon

PalmSecure maakt gebruik van een contactloze scanner. Het apparaat leest het patroon van aderen met zuurstofarm bloed in de handpalm, dat voor ieder individu uniek is. De gebruiker hoeft zijn of haar hand alleen maar even voor of boven de scanner te laten zweven. Daarna wordt binnen enkele seconden de identiteit vastgesteld, vooropgesteld natuurlijk dat het persoonlijke aderpatroon eerder al in het systeem is vastgelegd. Een contactloze oplossing is volgens Fujitsu hygiënischer dan het gebruik van een glasplaat waar de hand op moet rusten om de scan te maken.

Toepassingen in luchtvaart, detailhandel en entertainment

Het systeem is volgens Fujitsu toepasbaar in een breed scala aan verticale toepassingen. De Japanse fabrikant is al in gesprek met organisaties in diverse bedrijfstakken, uiteenlopend van de luchtvaart tot de detailhandel en vermaakssector. Fujitsu denkt dat de palmscan bijvoorbeeld de instapkaart van luchtvaartmaatschappijen zou kunnen vervangen.

Andere mogelijke toepassingen zijn te vinden in de financiële sector. De Italiaanse bank UniCredit heeft in december al een eerste serie tests uitgevoerd met zijn mobiele betaalsysteem Papillon, dat is gebaseerd op PalmSecure. UniCredit is van plan Papillon stapsgewijs te introduceren als aanvulling op andere betaalsystemen, aldus Fujitsu.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.