Beheer

Netwerken

CDA wil servicepunt snel internet

12 maart 2015
Het CDA wil dat minister Kamp een servicepunt snel internet in het leven roept, waar mensen terecht kunnen die vragen hebben over initiatieven rond snel internet.

CDA-kamerlid Agnes Mulder stelt dit vandaag voor in een debat met minister Kamp over breedbanddekking in Nederland.

In Nederland beschikken nog altijd 196.000 huishoudens en 132.000 bedrijfsvestigingen niet over snel internet, blijkt uit een rapport van Stratix. Dat vindt Mulder onvoorstelbaar. Zij ziet snel internet als een basisbehoefte. “Het ontbreken van een snelle internetverbinding zet een heel gebied economisch op afstand. Bijvoorbeeld omdat melkrobots niet werken bij veehouders, maar ook omdat campings geen internet kunnen aanbieden aan hun gasten.”

Onduidelijkheid over regels en subsidies

Volgens Mulder zijn uit de samenleving veel initiatieven gekomen om snel internet mogelijk te maken. Maar die  lopen volgens de politica aan tegen ‘een muur van tegenstrijdigheden en onduidelijkheid over regelingen en subsidies’. Mulder: “Ministeries en ontwikkelmaatschappijen wijzen naar elkaar en weten het ook niet. Het CDA wil daarom dat er een aanspreekpunt komt. Dat servicepunt moet een onderdeel worden van het breedbandplatform wat minister Kamp onlangs heeft toegezegd.”

Doekje voor het bloeden

De oplossing met radiofrequenties die de minister vorige week presenteerde is volgens het CDA-kamerlid slechts een doekje voor het bloeden. “De 3,5 GHz-band is alleen toegestaan ten zuiden van de lijn Amsterdam-Zwolle. Hierdoor kunnen een deel van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel en de volledige provincies Drenthe, Friesland en Groningen hiervan geen gebruik maken.”

Bovendien acht Mulder radiofrequenties in de toekomst niet toereikend voor de toepassingen die van internet verwacht worden. “Goed internet is een basisvoorziening in onze samenleving, daar moet de minister werk van maken.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.