Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS ziet niets in Street View-analyse

Politieke voorkeur van een buurt afleiden uit het type auto's dat staat geparkeerd, zoals Amerikaanse wetenschappers aantonen dat mogelijk is, is geen aanlokkelijke methode voor de organisatie die in Nederland de belangrijkste statistieken bijhoudt.
Google camera car
© CCO Creative Commons
CCO Creative Commons

De Amerikaanse onderzoekers noemden de politieke voorkeur als voorbeeld van demografische gegevens die met een redelijke nauwkeurigheid zijn af te leiden uit een analyse van Street View-beelden.

Hun doel is de Amerikaanse overheid een goedkopere manier te bieden om statistische gegevens over de buurten en steden in kaart te brengen. De Street View-analyse zou een aanvulling kunnen zijn op het grondig onderzoek waarbij medewerkers van het American Community Survey de deuren langs gaan met enquêtes. In dat onderzoek worden statistische gegevens gekoppeld aan ras, geslacht, opleidingsniveau, beroepen, werkloosheid en andere demografische factoren. Dat onderzoek kost jaarlijks 250 miljoen dollar en heeft twee grote manco's. Het is zo duur dat kleinere gemeenschappen buiten het onderzoek worden gelaten en het is zo arbeidsintensief dat het verscheidene jaren kan duren voor belangrijke verschuivingen in de demografische parameters van een buurt doordringen in de officiële statistieken.

De onderzoekers tonen aan dat aan de hand van informatie uit beeldanalyse van publiek beschikbare Street View-opnamen, met een redelijke betrouwbaarheid een voorspelling gedaan kan worden over statistische gegevens van buurten. Een belangrijke parameter was het merk, type en bouwjaar van auto's die te zien waren in de Street View-beelden van 200 Amerikaanse steden. Als voorbeeld geven de onderzoekers dat met een zekerheid van meer dan 80 procent de stemvoorkeur in een buurt kon worden bepaald.

Geen beeldherkenning voor CBS

Het Nederlandse CBS ziet weinig in de voorgestelde methode: "Het is geen CBS-taak te voorspellen waar op welke politieke partij zal worden gestemd in Nederland. Dat is overigens veel moeilijker dan in de VS waar er maar twee belangrijke partijen zijn en er sprake is van een districtenstelsel", antwoordt Ferry Lapré, woordvoerder van het CBS. "Dergelijke politieke voorspellingen (met vaak grote marges) laat het CBS over aan onderzoeksbureaus zoals dat van Maurice de Hond. De kwaliteit van politieke voorspellingen op basis van een combinatie van gegevens van Street View met demografische gegevens op buurtniveau lijkt me twijfelachtig. Goede voorspellingen uit het verleden zullen hier geen garanties voor de toekomst kunnen bieden!" Het CBS heeft wel kiezersonderzoeken, maar dat betreft altijd wat gedetailleerdere studies achteraf.

Lapré: "We doen als CBS in de praktijk van het maken van de officiële statistiek niet aan beeldherkenning. Er vindt op het CBS wel onderzoek plaats naar tal van nog niet gebruikte databronnen van buiten het CBS. Wellicht dat in de toekomst voor de officiële statistiek in Nederland gebruik zal worden gemaakt van beeldherkenning en gegevens van Street View, maar voorlopig is dat dus nog niet het geval."

Hij benadrukt dat voordat het CBS overstapt op andere bronnen altijd zorgvuldig wordt getest of nieuwe bronnen goede gegevens opleveren. Die moeten vergelijkbaar zijn met oudere soortgelijke gegevens zodat tijdreeksen kunnen worden doorgezet. "Ook moeten nieuwe methoden stabiel zijn zodat de toekomstige statistiekproductie is gewaarborgd."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in