Beheer

IT beheer
datalek

CBR neemt maatregelen na lekken medische klantformulieren

Extra controles, steekproeven en meer voorlichting moeten toekomstige datalekken voorkomen.

© CC BY 2.0 - Flickr Blue Coat Photos
16 augustus 2019

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt maatregelen om te voorkomen dat er nog meer medische klantgegevens in verkeerde dossiers belanden. Er vinden extra controles plaats, de betreffende formulieren zijn aangepast en er vindt meer voorlichting plaats. Het CBR treft de maatregelen omdat er de afgelopen maanden tientallen dossierfouten zijn gemaakt.

Bij minstens 71 mensen die hun rijbewijs willen verlengen, zijn hun medische gegevens aan een verkeerd dossier toegevoegd. Dit bevestigde het CBR gisteren na berichtgeving van het AD. De gelekte gegevens omvatten onder meer gezondheidsverklaringen van de huisarts, formulieren van specialisten en burgerservicenummers en adresgegevens van de aanvragers. Het CBR, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte en verlenging van rijbewijzen, kan de gegevens van deze cliënten niet meer terugvinden.

Volgens de organisatie komen de fouten door het digitaliseren van handmatig ingevulde formulieren die per post binnenkomen. Een kwart van de 600 duizend medische dossiers arriveert op deze manier bij het CBR, dat de formulieren scant en de gegevens vervolgens in de online omgeving verwerkt. Dat gaat heel soms fout, legt een woordvoerder uit. Bijvoorbeeld omdat de speciale barcodes op formulieren niet leesbaar zijn of omdat huisartsen gecodeerde papieren van andere klanten kopieerden en instuurden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!