Management

Governance
Grip krijgen op IT kosten, het kán

Case: Grip op IT begint bij inzicht in verbruik 

Internationaal zorgverlener Mediq succesvol met intern doorbelasten IT-kosten

Grip krijgen op IT kosten, het kán © Pixabay, CCO public domain
14 juli 2016

Voor veel IT-afdelingen is het een vrome wens: IT-kosten op basis van aanwijsbaar gebruik doorbelasten aan business units. De IT-staf van de internationale zorgdienstverlener Mediq is het gelukt. Elke maand ontvangen 20 businessunits een factuur voor hun IT-verbruik waarin in detail is terug te vinden hoe het maandbedrag is opgebouwd. Global IT-controller Leo Witte vertelt hoe hij dit voor elkaar kreeg en wat het Mediq oplevert.

Waarom is Mediq gaan investeren in het moeizame proces om gebruik en kosten van interne IT-producten en -diensten ­gedetailleerd in kaart te brengen? 
“Eigenlijk vroegen de gebruikers erom. We belastten kosten van IT altijd al door, maar de tarieven en de volumes die we toerekenden aan de diverse business units waren grotendeels gebaseerd op aannames. De budgetverantwoordelijke managers vochten die ‘fees’ steeds weer aan en dat leidt ­natuurlijk af van waar het werkelijk om gaat. Nu we goed inzichtelijk maken hoe we tot onze prijsstellingen komen en hoe we aan verbruiks­gegevens komen, gaan de gesprekken met de business units pas echt over mogelijkheden om de kosten op een constructieve wijze terug te dringen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!