Innovatie & Strategie

Case: Damen Shipyards en TCS maken scheepvaart slimmer met IoT
De slimste stuurlui staan aan wal.
De grote vaart gold lang als een ouderwetse industrie, in een wereld vol technologische vernieuwing. Dat was geen verwijt: wat werkt, laat je zo. Dit beeld wordt hopeloos achterhaald: wat aan boord via sensoren al decennia wordt gemeten, levert een goudmijn aan data voor toepassingen op in het Internet of Things.
Damen Shipyards Group bouwt al sinds 1927 schepen voor allerlei bedrijven. Tegenwoordig doet Damen meer dan alleen maar schepen bouwen; het levert ook aanvullende diensten. “We willen gedurende de hele lifecycle meer waarde toevoegen bij de klant”, vertelt CIO Aart Rupert. Daartoe ontwikkelde Damen samen met IT-dienstverlener Tata Consultancy Services (TCS) het IoT-platform Triton.
Damen heeft als doelstelling om ‘maritime solution provider’ te worden. Als het schip te water gaat, houdt de dienstverlening niet op: gedurende de hele levensduur van het schip wil de bouwer service blijven verlenen, en zo voor de gebruiker waarde blijven toevoegen.
“We willen de klant voorspelbaarheid, remote diensten en op prestaties gebaseerde contracten leveren”, legt Rupert uit. “Daar hebben we een paar dingen voor nodig: we moeten ervoor zorgen dat we een schip op de juiste manier ontwerpen en bouwen, en we hebben een digital twin nodig ook op het moment dat hij aan het varen is.”
Als onderdeel van die digital twin werd IoT-platform Triton opgezet. We zagen dat er op verschillende plekken in de organisatie initiatieven ontstonden. Dit bleek wat voeten in de aarde te hebben. “We liepen er tegenaan dat we het risico liepen dat we allemaal kleine point solutions gingen krijgen. Als je niet oppast, bouwt sales een oplossing voor probleem A en het team service een oplossing voor probleem B. Het is heel makkelijk om met een creditcard een IT-oplossing te kopen. Maar je wil één platform hebben waar je al je data kunt onderbrengen, waar iedereen van kan profiteren. En als het allemaal losse oplossingen zijn, krijg je dat nooit meer bij elkaar gebakken.”
Minstens 10.000 sensoren
Damen besloot de hulp van TCS in te schakelen, dat al enige jaren IT-beheer leverde bij het scheepbouwbedrijf. Daaruit kwam een IoT-platform dat data haalt uit 10.000 tot 15.000 sensoren die op een schip aanwezig zijn. Een deel van die sensoren is – op basis van de behoefte van klanten – speciaal toegevoegd aan het schip. Maar diverse andere sensoren waren al aanwezig. “Schepen hebben al heel lang een alarmmonitorsysteem. Dus daar zitten al heel veel sensoren in die aangeven hoe het met bepaalde dingen staat. Die zijn we als eerste gaan ontsluiten”, verklaart Rupert. Veel andere onderdelen worden door leveranciers voorzien van sensoren. Daarbij is dus vooral zaak om te kijken welke data waardevol kan zijn.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!