Carrière: Wanted (alive): SharePoint- en .NET-specialisten

19 november 2010

Marlon van den Berg

Wortell heeft een zelfgemaakte Loesje-poster hangen bij de koffiecorner, met daarop de tekst ‘Homosexueel? Heterosexueel? Het maakt ons niets uit, als je maar Technosexueel bent’. Om maar aan te geven dat het bedrijf op zoek is naar mensen met een passie voor techniek.

Wortell telt zo’n honderd personeelsleden, waarvan ongeveer de helft in het SharePoint- en .NET-team actief is. “Ik zet vacatures voor dat team nooit offline, ook al zijn ze vervuld. Ik kan ervaren IT’ers die zich hierin hebben gespecialiseerd altijd gebruiken”, vertelt recruiter Marlon van den Berg. Wortell wil volgend jaar met 25 procent groeien. Van den Berg is het hardst op zoek naar SharePoint-consultants: “Als ik vandaag tien SharePoint-consultants ontmoet, dan mogen ze allemaal op gesprek. Ik heb het idee dat iedereen ze zoekt. Elke dag komen er tientallen vacatures bij.” Van SharePoint-specialisten verwacht zij dat zij zich goed kunnen verplaatsen in de klant en de business goed snappen.

Van .NET’ers worden weer heel andere competenties geëist: “Dat zijn toch meer de techneuten. Wel zie je een verschuiving naar de functionele/architectuurkant. Er komt ook hier meer nadruk op de toepassing en inzet van de technologie. Dat betekent dat ook zij meer in gesprek moeten met de opdrachtgever en andere externe partijen.”

Wortell wierf in 2008 nog zestig man, een jaar later waren dat er vanwege de crisis nog geen dertig. Maar alle ervaren SharePoint-consultants die haar benaderden voor een baan, werden gewoon uitgenodigd voor een gesprek. “De vraag naar die mensen bleef onveranderd groot en zal in de toekomst alleen maar groter worden.”

Het hoogst op haar verlanglijstje staan techneuten die ondernemend zijn en zelf initiatief tonen. “Ik screen sollicitanten altijd op wat ze hebben gedaan aan zelfstudie. Als ze Microsoft-certificaten hebben behaald naast hun studie, of relevante bijbaantjes hebben gehad of freelance klussen gedaan, zegt dat een heleboel. Dat is heel iets anders dan iemand die tijdens zijn studie vier jaar bij de Hema heeft gewerkt. De passie voor techniek moet ervanaf spatten. Daarnaast kijk ik of mensen ook ervaring hebben in projectorganisaties, zoals Wortell. Ik vind het een pre als een kandidaat tegelijkertijd heeft gewerkt voor meerdere klanten in verschillende rollen, want bij ons kan die rol van dag tot dag anders zijn. Bijvoorbeeld technical lead, architect of ontwerper. Maar net zo goed pre-sales consultant, trainer, spreker of publicist.” Van den Berg eist dat Microsoft-certificeringen van alle Wortell-medewerkers up-to-date zijn.

“Dat verwachten onze klanten van ons en het is ook niet meer dan logisch. Binnen zes maanden na uitkomst van een nieuw platform moeten onze mensen geüpgraded zijn. Ik zoek dus enthousiastelingen die dat vanzelfsprekend vinden. Je moet er echt voor willen gaan.”

Van den Berg wordt de laatste tijd steeds vaker benaderd door freelancers die voor Wortell willen werken, omdat zij zich technisch verder willen ontwikkelen. “Ze krijgen bij ons de kans om leuke projecten te doen met de nieuwste technologieën, bij hun eigen klantenbestand gaat het vaak om verouderde technologieën en meer van hetzelfde.”

Werkzoekende IT’ers die staan ingeschreven bij het UWV ziet zij niet als interessante visvijver om haar vacatures op te vullen: “Ik kijk naar projectervaring met recente technologieën en daar ontbreekt het bij deze groep vaak aan. Mochten mensen zich in deze situatie bevinden en geïnteresseerd zijn in een SharePoint- of .NET-carrière, dan raad ik aan om initiatief te tonen. Lees boeken en vakbladen, behaal certificaten, discussieer mee op fora en blogs. Laat zien dat het je passie is.”

Emil Verheijen geeft leiding aan de Microsoft ontwikkel- en beheerclub van Achmea, die bestaat uit zo’n 170 ontwikkelaars – 20 procent SharePoint en 80 procent .NET. Momenteel heeft hij vooral behoefte aan ervaren SharePoint-specialisten. “De laatste tijd zien we een verschuiving van .NET naar SharePoint en van maatwerk naar standaardisatie. Starters kunnen we nog wel gebruiken maar in mindere mate.”

Volgens Verheijen heeft Achmea relatief weinig last gehad van de dip. “Door veranderende wetgeving – we moeten onder meer transparanter worden – bleven er projecten lopen.” Hij merkt dat veel .NET- en SharePoint-ontwikkelaars tijdens de crisis de overstap wagen van detacheerder naar zijn organisatie. “Ze zijn onder andere op zoek naar vastigheid. Dus eigenlijk profiteren wij in deze fase van de crisis.” Bang dat deze mensen hem als het economisch weer beter gaat massaal de rug toe keren, is hij niet. “Degenen die per se een leaseauto willen, of op zoek zijn naar klussen bij veel verschillende klanten, of dromen van een carrière in het buitenland, zullen uitvliegen. Maar er zijn er ook bij die juist bewust voor ons kiezen. Er wordt tegenwoordig veel meer gekozen op inhoud. Salaris lijkt niet meer de belangrijkste voorwaarde. Tijdens sollicitatiegesprekken wordt er niet meer als eerste naar gevraagd. Het gaat om het hele pakket. Dit bieden wij. We hebben acht divisies met ieder hun eigen uitdagingen. We hebben strategische samenwerking met software leveranciers waarmee de inhoudelijke uitdaging van nieuwe technologieën geboden wordt. Daarnaast bieden we een goed salaris en de mogelijkheid om een goede balans te vinden tussen werk en privé.”

Wel denkt hij dat het voor eindgebruikerorganisaties als Achmea lastig is om de generatie Y aan te spreken. “Die generatie wil vooral veel tegelijk: veel verschillende projecten op verschillende locaties en dat is voor ons lastiger dan voor een Wortell of Macaw.” Daarom zoekt Achmea samenwerking met andere eindgebruikers, zoals Rabobank. “We zijn serieus met hen en een paar andere partijen in gesprek om te kijken of we een pool kunnen creëren, zodat er gesnuffeld kan worden aan verschillende soorten projecten bij verschillende organisaties.” Hij kijkt daarbij met enige jaloezie naar de Verenigde Staten, waar het veel gebruikelijker is om voor verschillende werk- of opdrachtgevers tegelijkertijd te werken. “Hierdoor wordt het werk uitdagender en komen ondernemende competenties beter naar voren.”

Verheijen betreurt het dat er binnen het Nederlands informaticaonderwijs geen focus op Microsoft-technologieën is. “Het is vooral Java. Schoolverlaters hebben nog weinig tot niets met .NET of SharePoint gedaan.” Daarom heeft Achmea voor starters het Young IT Talentship – een tweejarig traject waarin zij vrijwel het hele Microsoft-spectrum te zien krijgen. Pas daarna wordt er gespecialiseerd. Naast technische competenties is er ook veel aandacht voor soft skills. “Dat komt omdat er steeds minder applicaties gemaakt worden op basis van requirements. Er is meer interactie met de klant. En dat vergt andere competenties.

Daarnaast probeert Achmea de grote vraag naar .NET’ers en SharePoint-specialisten op te vangen met haar huidige medewerkers te laten bewegen naar de nieuwe technologieën. “We hebben er groot belang bij dat de Achmea-kennis die deze mensen hebben binnenblijft.”

Hans Bos van Microsoft, de organisatie achter SharePoint en .NET, weet het zeker: “IT’ers met kennis van die twee domeinen zijn momenteel het meest gevraagd. SharePoint- en .NET-specialisten kunnen overal terecht en ze weten het ook. Zij hebben het minst last van de crisis van alle IT’ers. Ze zijn sinds het uitbreken van de crisis hoogstens wat honkvaster, omdat ze niet goed konden overzien hoe de arbeidsmarkt zich zou ontwikkelen. Maar er zal geen enkele ervaren SharePointer of .NET’er op de bank zitten of werkloos zijn.”

Volgens hem begint de bewustwording dat ICT’ers over meer moeten beschikken dan alleen de technische vaardigheden, langzaam te komen. “Maarten Sikkema, oprichter en CTO van Macaw, is hier een goed voorbeeld van. Hij overstijgt duidelijk de technische kant. Hij zit in allerlei standaardisatiecommissies en praat mee over de langere termijn en de nationale impact van techniek. Danny Burlage, technisch directeur en oprichter van Wortell, is ook zo iemand. Een techneut pur sang. Maar zet je hem bij de Kamer van Koophandel, dan heeft hij ’s middags een bedrijf opgericht.”

Volgens Bos is die combinatie van vaardigheden waar bedrijven naar op zoek zijn, ook in crisistijd. Verder is een bepaalde mindset essentieel: “Bill Gates werd ooit gevraagd welke tien competenties studenten zouden moeten ontwikkelen. Hij zei toen onder meer: ‘Jullie studenten vinden het omdraaien van burgers bij een fastfoodrestaurant beneden jullie waardigheid. Maar de generatie voor jullie zag er een kans/uitdaging in.’ Met die instelling ben je overal welkom.”

Bos erkent dat Microsoft als platformleverancier de verantwoording heeft voor het opleiden van voldoende mensen. “Het is onze taak om de markt alert te maken op de komende vraag en de vereiste trainingen op tijd uit te rollen in het land. Daarom werken we samen in zoveel mogelijk opleidingsinitiatieven.” Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk samen te werken met het hoger onderwijs. “Er was in het verleden relatief weinig aandacht voor Microsoft-technologieën, maar het begint een betere mix te worden. En dan heb ik het niet alleen over .NET aanbieden naast Java; het mag best een niveau hoger. Dat er echt naar de toepassingsmogelijkheden wordt gekeken en dat we ze bijna opleiden tot ICT-ondernemer in plaats van programmeur.”

Bos benadrukt dat het vanuit macroeconomisch perspectief belangrijk is een betere afspiegeling te krijgen van de maatschappij binnen de ICT. “In de .NET-wereld zijn vrouwen zeldzame pareltjes, bij SharePoint wordt de mix al beter, mede omdat dat domein niet puur technisch is, maar meer functioneel, meer een duidelijke link naar de business. Dat spreekt vrouwen meer aan. Maar op het gebied van diversiteit valt er nog een hoop te verbeteren. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om een dermate groot aandeel van het arbeidspotentieel aan de klant te laten staan als we nu al moeten constateren dat de vijver waar we met z’n allen in vissen te klein is.”

Ronald van Es
Macaw heeft nu zo’n 140 .NET- en SharePoint-specialisten en projectmanagers in dienst, maar dat ligt tegen de tijd dat u dit leest alweer hoger. HR-directeur Ronald van Es: “Ik kan zo twintig .NET’ers gebruiken en dan heb ik over een maand weer tien of vijftien vacatures. Het gaat ongelofelijk hard.”

Starters neemt hij nauwelijks aan. “Onze klanten verwachten vanaf het begin een ervaren projectteam met de juiste bagage, dat meteen kan worden ingezet.” Starters die hij wel aanneemt moeten een opvallend cv hebben. Hij kijkt vooral naar wat voor hobbyprojectjes ze op hun zolderkamertje in elkaar hebben geflanst. “Daaruit spreekt ondernemerschap. Wij willen mensen die snel leren en met de juiste instelling – ze moeten de beste willen zijn. Overigens komen ze nooit kant-en-klaar op je af.”

Het valt hem op dat de huidige generatie starters niet klaar is voor de projectorganisatie. “Je moet ze, meer dan vroeger, aan het handje meenemen, om te laten zien hoe het allemaal werkt. Ze zijn veel individualistischer, veel meer op zichzelf ingesteld en willen het liefst elke dag wat anders.” Macaw probeert ze deels tegemoet te komen door veel afwisselende, korte projecten aan te bieden, maar je neemt wel deel aan projecten waar het op een bepaalde manier werkt. En je wilt dat ze zelf informatie gaan halen en niet gaan zitten en denken ‘het komt wel op me af’.”

De visvijver van ervaren .NET- en SharePoint-specialisten is klein. Natuurlijk zijn er werkloze IT’ers, maar daar zitten nauwelijks bruikbare mensen tussen. Ze moeten laten zien dat ze de drive en passie hebben om er wat van te maken. Een examen voor SharePoint of .NET kost geloof ik nog geen 135 dollar, dus daar kan het niet aan liggen. Maar ze moeten de discipline opbrengen om het ook echt te gaan doen.” Ook onder bankzitters werft hij liever niet. “Vaak zijn dat niet je beste mensen, niet de professionals die zich willen blijven ontwikkelen. De uitblinkers zitten nog steeds bij klanten.”

IT’ers omscholen uit andere aandachtsgebieden – is dat dan een optie? “Wat we doen is starters in twee maanden helemaal opleiden. Ze hebben dan basiskennis van de technologieën. Daarna kiezen zij een specialisme waarin ze zich verder gaan ontwikkelen. Echt omscholen gebeurt verder niet meer.”

Macaw huurt freelancers in om deels tegemoet te komen aan de grote vraag. “Maar het moet wel in balans blijven. Veel verder dan de huidige 25 gaan we niet. Je kunt niet een heel team externen inzetten. Bovendien ben je voor die mensen geen werkgever. Ze helpen je uit de brand, maar als ze een betere klus kunnen krijgen, helpen ze je ook zo weer in de brand.”

Opmerkelijk genoeg rijzen de salarissen nog niet de pan uit. Volgens Van Es heeft dit te maken met de crisis. “Vrijwel niemand heeft er wat bij gekregen. Dat geldt ook voor ons, hoor. Voor elke Macaw’er geldt dat ze het ergens anders beter kunnen krijgen. Het gras is altijd ergens groener op een bepaald onderdeel van het hele pakket. Maar het gaat ook om inhoud, doorgroeimogelijkheden, leren van elkaar, goede sfeer en het nieuwe werken. Je kunt nooit overal de beste in zijn, dan kukel je om.”

Van Es verwacht dat de schaarste de komende tijd alleen maar erger wordt. “Dit jaar profiteren de voorlopers er nog van dat het nog niet over de hele breedte beter gaat in de IT. Nu kun je stappen maken met mensen aannemen, omdat de arbeidsmarkt een beetje los begint te komen. Mensen durven weer stappen te zetten, soms ingegeven door reorganisaties die nog gaande zijn of de veranderende cultuur onder de druk van het afgelopen jaar. Je vrijheden worden je ontnomen, het werk is niet meer leuk en de sfeer wordt er niet beter op als je salaris weer wordt bevroren.”

Maar hij denkt dat de voorlopers hier hoogstens een jaar van kunnen profiteren. “Daarna gaan andere partijen ook weer serieus werven en wordt het weer een carrousel. We gaan terug naar het niveau van vijf jaar geleden. Het wordt weer een echte werknemersmarkt.”

Het gevolg zal zijn dat IT-organisaties vaker nee zullen moeten verkopen aan klanten. “De vraag is groter dan we kunnen bieden, dus je zult keuzes moeten maken.” 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!