Development

Software-ontwikkeling
Jeroen Versteeg, Capgemini

Capgemini zet in op Cobol

10 juni 2013
Cobol verdwijnt wereldwijd uit het onderwijscurriculum en IT-dienstverleners richten hun pijlen op nieuwe ontwikkelomgevingen, maar Capgemini Nederland richt - geheel tegen de stroom in - een aparte entiteit op die zich specifiek richt op Cobol-omgevingen.

De speciale Cobol-unit binnen de IT-dienstverlener heet Perspectief en staat onder leiding van Jan Timmer. Het contigent Cobol-experts gaat volgens hem via 2 kanalen verminderen: allereerst nemen steeds meer onderwijsinstellingen afscheid van Cobol-opleidingen in hun curricula, waardoor de instroom verschraalt. Bovendien zijn er juist binnen dit veld veel uitstromers, omdat oudere Cobol-experts (bijna) met pensioen gaan. Hierdoor hebben organisaties het idee dat ze snel over moeten schakelen op een andere programmeeromgeving.

Gevaar voor businesscontinuïteit

Capgemini vreest dat hierdoor de businesscontinuïteit van bedrijven die gebruik maken van deze omgeving in hun legacy in gevaar komt. Omdat de IT-dienstverlener nog altijd brood ziet in Cobol, heeft hij een aparte afdeling opgezet met experts op het gebied van klassieke programmeertalen. Timmer: “Deze unit bestaat uit een flink aantal enthousiaste professionals, die vele jaren ervaringen hebben in alle varianten van Cobol en ook nog vele jaren daarmee door kunnen. Geen enkele reden dus voor organisaties om hun huidige ICT-landschap om te gooien, vanwege een dreigend tekort aan expertise, of om te overwegen de applicaties offshore te brengen naar India of China.”

Ouderwets en niet sexy

Volgens Timmer heeft Cobol het stempel ouderwets te zijn en niet sexy. “Maar het heeft zijn sporen meer dan verdiend. Nieuwe instromers gaan voor aansprekende omgevingen en werken zich niet graag in als expert op een omgeving die volgens velen bedreigd wordt met uitsterven. Ook veel ICT-dienstverleners hebben die trend ook al – misschien ongewild of onbewust - ingezet.”

Proven technology

Maar volgens Timmer wordt er nog veel met Cobol gewerkt, omdat veel grote organisaties hun dagelijkse business ondersteunen met applicaties die vele jaren geleden werden opgezet. Beheer en onderhoud, maar ook renovatie en hier en daar nog zelfs nieuwbouw, geven volgens Timmer nog altijd een gestage stroom werk. “Cobol is niet voor niets al jarenlang een bestaande omgeving. Als de woorden ‘proven technology’ ergens voor gebruikt kunnen worden, dan is het wel voor deze kwalitatief hoge ontwikkelstandaard. Geforceerde verandertrajecten, omdat er een dreigend expertisetekort zou ontstaan is, vormen een onverstandige weg om in te gaan”, aldus Timmer.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.