Canon maakt 120 megapixel camerachip

25 augustus 2010
Canon heeft een prototype gereed van een camerasensor met een capaciteit van 120 megapixels. Het is nog niet duidelijk welke toepassing Canon met deze chip voor ogen heeft.

De 120 megapixel CMOS-chip is niet veel groter dan de sensor die is verwerkt in het huidige topmodel van Canon met een capaciteit van 16,1 megapixel. De 120 megapixelcamera kan met een snelheid van 9,5 beelden per seconde worden uitgelezen, stelt het bedrijf in een persverklaring.

De vraag is wat Canon met deze extreme pixeldichtheid wil, buiten aantonen dat het mogelijk is. Een afbeelding van de chip heeft een resolutie van 13.280 bij 9184, ofwel genoeg om een korrelvrije foto te projecteren ter grootte van een flinke muur. Een bestand heeft al gauw een omvang van enkele gigabytes. Buiten de onhandelbaarheid ligt het voor de hand dat de kwaliteit van de afbeelding een stuk lager is dan die van de huidige generatie chips. Om steeds meer pixels te proppen op een klein oppervlak moeten zij kleiner worden en neemt de lichtgevoeligheid af.

Canon heeft daarom waarschijnlijk eerder industriële toepassingen op het oog dan de verwerking in een standaard consumentencamera. In 2007 maakte Canon al een sensor met een capaciteit van 50 megapixels.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.