C2000 werkte niet goed bij strandrellen

3 september 2009
C2000, het communicatiesysteem van de hulpverleners, werkte niet optimaal tijdens de rellen op het strand van Hoek van Holland. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie naar de gang van zaken tijdens het strandfeest in Hoek van Holland.

In een brief van korpschef Dick Schouten van Midden- en West-Brabant aan de Rotterdamse korpschef Aad Meijboom schrijft Schouten: ,,Vanaf het moment dat er wordt geschoten op het terrein, is het verbindingssysteem C2000 gedurende korte tijd overbelast geweest. Ook is er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk geweest tussen collega's. Dit zorgt voor een fors gebrek aan informatie en overzicht bij zowel de uitvoerende politiemedewerkers op en rond het evenemententerrein als bij de commandanten in de commandowagen. Ook eerder op de dag werkte C2000 niet optimaal.''

C2000 ligt al langer onder vuur. Zo werkte het systeem ook niet goed na de crash van een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol op 25 februari. Ook bleek onlangs uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding dat de portofoons van C2000 niet altijd goed werken. Zestien van de 25 brandweerregio's meldden problemen met de digitale portofoons als brandweerlieden die in brandende gebouwen moeten gebruiken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de indruk dat de problemen niet met de technische capaciteit van het systeem te maken hebben. De capaciteit van de zendmast waarvan gebruik werd gemaakt, werd die avond maar voor de helft gebruikt. Daarom zou het kunnen liggen aan de manier waarop C2000 werd gebruikt. Te veel hulpverleners zouden op een gespreksgroep gezeten kunnen hebben, waardoor er vertraging optreden. Ook naar aanleiding van de crash bij Schiphol en de gebeurtenissen op Koninginnedag wordt bekeken of het gebruik van C2000 anders georganiseerd moet worden.

Politievakbond ACP wil dat er een onderzoek komt. ,,Het is duidelijk dat daar een probleem zit en dat willen we verder uitgezocht zien. We willen weten wat de oorzaak is geweest. Het kan niet zo zijn dat zo'n systeem op zulke cruciale momenten uitvalt'', aldus voorzitter Gerrit van de Kamp. De Raad van Hoofdcommissarissen bestudeert het onderzoek, maar wil nog niet reageren.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.