Beheer

Security

BYOD verzwakt beveiliging

24 april 2012
Het gebruik van privé-apparatuur vormt 1 van de 3 grootste risicofactoren voor de IT-beveiliging. 40 procent van de organisaties heeft hierdoor al beveiligingsproblemen gehad.

Dat blijkt uit een onderzoek van BT onder 2000 gebruikers en beslissers uit 11 landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, China en de Benelux.

Inmiddels gebruiken medewerkers bij 60 procent van de organisaties al eigen apparaten voor werk. Binnen 2 jaar is dat percentage opgelopen tot 82 procent, volgens de respondenten. IT-medewerkers en zogeheten powerusers lopen hierin voorop. Maar ook het bestuur en het senior management gebruikt in toenemende mate de eigen apparatuur om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Aanval

Slechts een kwart van de gebruikers is zich bewust van de beveiligingsrisico’s die BYOD met zich meebrengt. Veertig procent van de organisaties die BYOD toestaan heeft al eens een aanval meegemaakt die het gevolg was van het gebruik van een ongeautoriseerd privé-apparaat. Dat wordt de medewerkers ook niet erg moeilijk gemaakt. Slechts 43 procent van de organisaties monitort actief of werknemers hun eigen apparatuur gebruiken op het bedrijfsnetwerk. Daarin loopt China overigens voorop: bijna 80 procent van de organisaties ziet onmiddellijk of een ongeautoriseerd apparaat gebruikt wordt op het netwerk. Ruim 70 procent van de Chinese organisaties ziet ook of een geautoriseerde gebruiker zijn apparatuur misbruikt.

Een veel gebruikt argument om BYOD toe te staan is dat het voor besparingen zorgt. Uit het onderzoek blijkt echter dat 31 procent van de ondervraagde organisaties hierdoor juist hogere kosten heeft. 15 procent heeft geen goed zicht op de kosten – in de Benelux geldt dat zelfs voor 38 procent van de organisaties.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.