Innovatie & Strategie

Analytics
maatwerk

Business intelligence: vaak maatwerk

Analyseren is vaak maatwerk. Dat geldt niet alleen voor de activiteit zelf, maar ook voor de gebruikte oplossingen.

31 mei 2013

Maatwerksoftware voert de boventoon bij business intelligence in Nederland. SAP is marktleider in standaard BI-oplossingen, blijkt uit cijfers van Keala.

Maatwerk regeert, SAP volgt

Meer dan een op de drie Nederlandse vestigingen die gebruik maakt van business intelligence, kiest voor een maatwerkoplossing.

Op gepaste afstand volgt SAP, dat sinds de overname van Business Objects enkele jaren geleden, een behoorlijk marktaandeel heeft gekregen in Nederland met haar standaard BI-oplossing.

Qlikview is een komende partij in deze markt. Dit van oorsprong Zweedse bedrijf heeft een marktaandeel van bijna 5 procent. (klik op afbeelding voor vergroting)

 

Veelal specifieke BI-oplossingen

Grofweg neemt het aandeel van specifieke software voor BI toe naarmate de onderneming groter wordt. Enkel bedrijven met meer dan 500 werkplekken veroorzaken een flinke breuk in die trend. Het gebruik van financiële of ERPoplossingen komt wel in de hele Nederlandse markt voor. Maar gekeken naar alle Nederlandse vestigingen kiest een meerderheid toch voor specifieke BI-oplossingen.

Databases van invloed op gebruik BI

Een BI- of analyse-oplossing heeft data nodig om van nut te kunnen zijn; de aanwezigheid van een database (intern of extern) is daarom een belangrijk element. Dit blijkt ook uit de splitsing in gebruikers en nietgebruikers van een DBMS. Bij gebruikers van een databases light het gebruik van, met name specifieke, BI-oplossingen beduidend hoger.

 

Verkopers database

Microsoft, Oracle en – op flinke afstand – IBM zijn de drie belangrijkste leveranciers van databasemanagementsystemen. Zij hebben met name bij grote bedrijven een hoge marktpenetratie, al heeft Microsoft ook veel kleinere bedrijven als klant. Dit is terug te zien in het gebruik van specifieke analyse-oplossingen bij gebruikers van de drie grote database-leveranciers. Hierin scoort IBM relatief goed omdat het veel grotere bedrijven aan zich heeft weten te binden. Kleinere bedrijven, veel vaker afnemer van Microsofts databases, drukken juist het gemiddelde van Microsoft.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!