Loopbaan

Carriere
werkdruk

Burn-out en coronatijden: gevaar of leerschool?

Bewaking tegen burn-out is taak voor IT’er én IT-manager.

2 juli 2021

Of IT’ers meer of minder ‘vatbaar’ zijn voor een burn-out is niet hard te zeggen. Maar de kans op een burn-out wordt wel verhoogd door factoren als de coronacrisis, thuiswerken, bereikbaar (moeten) zijn, communicatiegebrek, en problemen zelf willen oplossen. Een bekend recept voor IT’ers?

Thuiswerken is sinds begin vorig jaar voor veel mensen afgedwongen door de coronapandemie. Lockdowns, risico’s in openbaar vervoer, gebrek aan kantoorruimte voor de anderhalvemeterregel, en andere crisiselementen hebben massaal telewerken tot realiteit gemaakt; de aloude belofte van informatie- en communicatietechnologie voor plaats- en ook tijdonafhankelijk werken.

Productiviteitstoename

In het geval van developers is grofweg een jaar geleden een productiviteitstoename gemeten. Ontwikkelaarsplatform GitHub wist toen te melden dat ontwikkelaars meer uren per dag maken. En dat kan voor andere IT’ers – en werknemers in het algemeen – ook gelden. Bijvoorbeeld door het wegvallen van reistijd, het ontbreken van afleidende collega’s, en het inperken van uitlopende (lunch)vergaderingen.

Maar die ingeloste belofte van telewerken heeft niet alleen een zonzijde. Meer uren per dag werken kan ook duiden op een verwatering van de scheidslijn tussen werk en privé. Bepaald werk is nooit echt af. Sommige taken kunnen altijd doorlopen. Andere activiteiten vragen nóg meer inzet. En dat kan mensen opbreken. Ook door telewerken en daarmee gebrek aan contact met collega’s.

Vóór de coronamarathon

Burn-out ligt op de loer, waarschuwde GitHub in mei vorig jaar al. En toen moest de marathon van de coronacrisis en thuiswerken eigenlijk nog beginnen. Alleen wisten veel mensen dat toen nog niet. Bijkomend was er nog stress over baanbehoud, ondanks het feit dat IT’er nog altijd een beroep is waar veel vraag naar is.

Zij ervaren echter ook werkdruk door de plotse omschakeling naar massaal thuiswerken, plus het beveiligen daarvan, waardoor het belang van vlot werkende IT nóg groter is geworden. Het goed beheren en beveiligen van omgevingen is er dan ook niet makkelijker op geworden. AG Connect maakt de balans op, ruim een jaar na het begin van het coronatijdperk in Nederland.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!