Development

Software-ontwikkeling
verveeld

Bugfixen is nachtmerrie voor veel ontwikkelaars

Tools doen niet wat ze moeten doen.

© CC BY-SA 2.0 - Flickt Kevin Hale
22 februari 2021

Tools doen niet wat ze moeten doen.

Als ontwikkelaar denk je liever na over het ontwerpen en creëren van nieuwe functionaliteiten, dan je kostbare tijd verdoen aan het opsporen van fouten in de code. Een kwart van hen houdt zich nog liever bezig met het betalen van rekeningen en een vijfde gaat nog liever naar de tandarts. 44 procent ziet bugfixen als het hoofdpijndossier in hun werk terwijl ze daar wel een kwart tot de helft van hun tijd aan spenderen.

Dit zijn resultaten uit een onderzoek van softwarebedrijf Rollbar onder 950 ontwikkelaars. Ze geven in overgrote meerderheid (88 procent) de schuld aan de  error monitoring tools waar ze mee moeten werken. Doordat die niet doen wat ze moeten doen, glippen fouten door het evaluatieproces die ze later in de vorm van klachten van gebruikers weer op hun bordje krijgen.

Het alternatief is alsnog handmatig de code doorploegen, op zoek naar problemen die de monitoring tools mogelijk over het hoofd hebben gezien. Ook klaagden ruim een derde (36 procent) dat de hulpmiddelen te weinig contextuele informatie gaven om het probleem op te sporen en te verhelpen.

Bij een behoorlijk deel van de ondervraagden ging de tijd besteed aan het opsporen van fouten ten kosten van hun privéleven. Zo gaf 37 procent aan deze tijd liever te besteden aan hun gezin, 33 procent wilde meer sporten en 31 procent zei uit te zien naar een volledige nacht slaap.

 

Lees meer over
1
Reacties
Mathijs Groen 22 februari 2021 18:39

"Ze geven in overgrote meerderheid (88 procent) de schuld aan de error monitoring tools waar ze mee moeten werken. Doordat die niet doen wat ze moeten doen, glippen fouten door het evaluatieproces die ze later in de vorm van klachten van gebruikers weer op hun bordje krijgen."

Ja, amehoela! De schuld (van bugs) ligt nog altijd niet bij de monitoring tools, maar bij het niet (scherp genoeg) definieren van de specificaties en requirements! En - minstens net zo belangrijk - : de developers testen hun eigen opgeleverde code niet of nauwelijks. Door wat wel te doen vang je veel (komt die:) laaghangend fruit af.

Ook wordt het belang van functionele testers onderschat. Juist deze mensen zijn in staat om applicaties goed te testen en de zo belangrijke context te geven aan de developers. Maar ja, de praktijk he....

Off topic:
Teleurstellend dat AGConnect geen overzicht oplevert van de nieuws/discussies waar je op gereageerd hebt. Dat zie je bij ieder forum. Denk ook aan mailtje krijgen als je er een nieuwe reactie geplaatst is... Zo kan het wel WERKEN om online discussies/gesprekken onder nieuwsberichten te voeren... Nogmaals, teleurstellend.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.