Innovatie & Strategie

Netwerken
GlasvezelBT test nieuw type glasvezel dat 50% minder latency heeft

BT test nieuw type glasvezel met 50% minder latency

Hollow Fibre transporteert informatie niet via glas, maar lucht. 

14 juni 2021

Hollow Fibre transporteert informatie niet via glas, maar lucht. 

Met ander type optische glasvezel kan de latency met wel 50% worden verminderd. Telecombedrijf BT test dit nieuw type glasvezel Hollow Fibre momenteel op de onderzoeks- en engineeringscampus in Engeland. Dat doet het in samenwerking met providers Lumenisity en Mavenir.

Met dit onderzoek kan worden bekeken hoe optische glasvezels in de toekomst kunnen worden verbeterd. Hollow fibre heeft een met lucht gevulde centrale kern, omhuld door een buitenste ring van glas om zo de laserstraal te geleiden terwijl de signaalsnelheid dicht bij de snelheid van licht blijft. Voor de tests wordt gebruik gemaakt van een hollow fibre kabel van 10 kilometer lang, die wordt geleverd door Lumensity. Die kabel heeft dus een holle, met lucht gevulde kern die over de hele lengte van de kabel loopt.

Voordelen

Tijdens de tests worden een aantal gebruiksscenario’s getest, waaronder potentiële voordelen voor 5G-netwerken en ultraveilige communicatie, zoals Quantom Key Distributions (QKD). Omdat de latency met 50% kan worden verminderd, zijn er vele voordelen. Hollow fibre kan bijdragen aan high-frequency trading (HFT) handel en de verlaging van mobiele netwerkkosten.

In de samenwerking met Mavenir toonde BT aan dat hollow fibre de afstand tussen straatantennes en back-end verwerking in centrales kan vergroten. Door het verminderen van vertragingen kan het gebruik van dit type kabel in het Radio Access Network (RAN) de kosten van het mobiele netwerk verlagen doordat meer 5G-antennes vanuit één centrale of kast kunnen worden bediend.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.